Επικίνδυνα για την υγεία τα σωματίδια που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της καύσης ξύλων στο εσωτερικό των σπιτιών, αποδεικνύει η έρευνα για την ρύπανση της ατμόσφαιρας που πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν η εκτίμηση των επιπτώσεων για την υγεία, των σωματιδίων που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της καύσης ξύλων, με δειγματοληψία αιωρούμενων σωματιδίων αεροδυναμικής διαμέτρου 10, 2.5 και 1 μm από τις αρχές Οκτωβρίου του 2012 μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2013, ταυτόχρονα σε 2 σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τα υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια είναι σύμφωνα με την έρευνα τα πιο επικίνδυνα για την υγεία γιατί λόγω της μικρής τους διαμέτρου μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να φτάσουν στα βρογχιόλια, τις περιοχές δηλαδή των πνευμόνων όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα).
Τα πιο λεπτά από αυτά μπορούν από το βρογχιόλια να περάσουν στο αίμα και στη συστημική κυκλοφορία επιβαρύνοντας σημαντικά την ανθρώπινη υγεία τόσο σε ό,τι αφορά σε νόσους του αναπνευστικού, όσο και σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του πνεύμονα.
Σε σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο κάτω από 1 μm (ΡΜ1), παρατηρείται μια αύξηση κατά 4 με 5 φορές σε ένα σπίτι με τζάκι σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς τζάκι.
Η συγκέντρωση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, και σε εσωτερικούς χώρους παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την δάρκεια της ημέρας, με αισθητή αύξηση κατά τις απογευματινές ώρες, όταν οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους από την εργασία, η θερμοκρασία πέφτει και οι ανάγκες για θέρμανση αυξάνονται και έτσι αυξάνεται η χρήση τζακιών και άλλων μονάδων θέρμανσης που χρησιμοποιούν βιομάζα.