Η Bloomberg New Energy Finance ( BNEF , Νέα Υόρκη , ΗΠΑ) δημοσίευσε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Κίνα θα επενδύσει μέχρι το 2030 συνολικά 362 δισεκατομμύρια δολάρια (271 δισεκατομμύρια ευρώ) στην επέκταση των φωτοβολταϊκών.
Η έκθεση με το ‘ονομα “The future of China’s power sector” υποθέτει ότι η κινεζική παραγωγική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Πάνω από το ήμισυ της παραγωγής θα προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πρωτοπόρα τα υδροηλεκτρικά έργα. Αυτό αντιστοιχεί σε συνολικές επενδύσεις ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ( € 1 τρισεκατομμύριο ευρώ) για τα επόμενα 17 χρόνια.
” Οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι παρόμοιοι με αυτούς που παρατηρούμε σε άλλες χώρες », τονίζει η περίληψη της έκθεσης.
“Από την μία είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών και των αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής , λόγω της μείωσης των εξόδων . Από την άλλη, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι πιο ακριβές, λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών. Και τέλος , η αποκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια θα επικρατήσει και στο βιομηχανικό τομέα στην Κίνα , αφού είναι ιδανική για αυτόνομα συστήματα, στις απέραντες εκτάσεις της χώρας.”
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου
Σύμφωνα με την έκθεση τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Κίνας. Ωστόσο , αυτό απαιτεί κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής, αφού θα πρέπει να δοθεί έμφαση περισσότερο στην εμπορία συστημάτων αυτοκατανάλωσης αντί για την επέκταση των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας .
Υψηλή τιμή στις εκπομπές CO2 θα τονώσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών
Η έκθεση εξετάζει το σενάριο της αύξησης της τιμής των εκπομπών CO2 στα 16 δολάρια ( 12 ευρώ ) ανά τόνο, ως αυτό που θα ξεπεράσει τα εμπόδια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Έτσι θα υπάρξουν λιγότερες μονάδες άνθρακα , και θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου.