Ένας στους δύο κατοίκους στην Αθήνα ένοιωσε δυσφορία, τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της αιθαλομίχλης. Μάλιστα, ένα ποσοστό 16% παρουσίασε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, είχε πονοκεφάλους και ερεθισμούς στα μάτια. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του χημικού μηχανικού και τέως υπευθύνου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ατμοσφαιρική ρύπανση κ. Δημ. Χατζηδάκη, η οποία αποτελεί καταγραφή της κοινής γνώμης στην περιοχή του Λεκανοπεδίου σχετικά με το πόσο αισθητή έγινε η αιθαλομίχλη κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 – Ιανουαρίου 2013.
Ειδικότερα, από τους 220 κατοίκους του Λεκανοπεδίου που ερωτήθηκαν, το 90% δήλωσε ότι ήταν πρωτόγνωρη η όχληση που αισθάνθηκε τον φετινό χειμώνα. Μόνο το 10% είχε παρουσιάσει δυσφορία και άλλα συμπτώματα τους προηγούμενους χειμώνες. Τα ποσοστά για τη δυσφορία κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική και νότια περιοχή του Λεκανοπεδίου και σε υψηλά επίπεδα στην υπόλοιπη Αττική.
Οι οχλήσεις από την παρουσία της «αιθαλομίχλης», εξαιτίας της καύσης βιομάζας σε σόμπες και τζάκια, όπως προέκυψε από την έρευνα δεν ήταν περιστασιακού χαρακτήρα. «Σε ορισμένους Δήμους, ιδίως της δυτικής περιοχής του Λεκανοπεδίου, τα επί μέρους στοιχεία, τουλάχιστον όσον αφορά τα προβλήματα δυσφορίας και οσμών, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση»,τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Οι 8 στους 10 πολίτες δήλωσαν ότι αντιλήφθηκαν οσμή καμένου ξύλου, κατά την περίοδο μελέτης, Μάλιστα, 4 στους 10 αντιλήφθηκαν οσμή καμένου υλικού αλλά όχι ξύλου, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, καταδεικνύει τη χρήση ως βιοκαύσιμα σκουπιδιών, επεξεργασμένων ξύλων (έπιπλα με μελαμίνες, βερνίκια κλπ.) και άλλων επικίνδυνων για καύση υλικών. «Οι δυο χαρακτηριστικές οσμές _ καμένου ξύλου και διαφορετικής οσμής από του καμένου ξύλου _ έγιναν αντιληπτές ως πρόβλημα συνολικά στο Λεκανοπέδιο, με το πρόβλημα να γίνεται λιγότερο αντιληπτό στις ανατολικές περιοχές της Αττικής και περισσότερο στα βόρεια», επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης ένας στους 2 ερωτηθέντες αντιλήφθηκε πρόβλημα μειωμένης ορατότητας στην περιοχή της κατοικίας του. Η «αιθαλομίχλη», όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, επιφέρει πρόβλημα δημόσιας υγείας για το λεκανοπέδιο της Αθήνας με την προοπτική όπως τονίζει «να επιδεινωθεί την επόμενη χειμερινή περίοδο, αν οι οικονομικές συνθήκες προσπέλασης του κοινού στους διαφόρους τρόπους οικιακής θέρμανσης παραμείνουν ίδιες».
πηγή:tovima.gr