Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (Emission Trading System, ETS) είναι το εμπόριο με
απόλυτο περιορισμό της ροής του(«cap and trade»), το οποίο ισχύει, για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες καύσης, διυλιστήρια πετρελαίου, κοκ, σιδήρου και χαλυβουργεία και εργοστάσια που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα(CO2).
Το εμπόριο αυτό περιορίζει το μέγιστο ποσό των επιτρεπόμενων εκπομπών CO2, επιτρέποντας στις εταιρείες που είναι ενταγμένες στο σύστημα ETS, την αγορά και πώληση δικαιωμάτων εκπομπών CO2 των ποσών που κρίνονται απαραίτητα από αυτούς.
Αυτά τα δικαιώματα εκπομπής CO2 είναι το κοινό νόμισμα του εμπορίου αυτού και ο πυρήνας του συστήματος. Ένα πιστοποιητικό είναι το δικαίωμα του κατόχου του να εκπέμπει έναν τόνο CO2. Με ένα όριο στον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης στην αγορά.
Θεωρητικά, μια εταιρεία πρέπει να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής CO2 στην αγορά εμπορίας. ανάλογα με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπει. Έτσι, δημιουργείται ένα κίνητρο για τις εταιρείες να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές CO2 και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτεiνε στις αρχές Απριλίου την τη απόσυρση της δημοπράτησης 900 εκατ. τόνων CO2 για να προκαλέσει, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας έλλειψης πιστοποιητικών, αύξηση των τιμών. Η τεχνιτή αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων με απόσυρση δικαιωμάτων είναι το backloading.
Το εγχείρημα δυστυχώς απέτυχε: στις 16 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 334 ψήφους κατά και 315 ψήφους υπέρ απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν. Εδώ αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων στην ευρωπαϊκή πολιτική. Και αυτή την φορά η πολιτική της Γερμανίας υπάκουσε στο δεξιό συντηρητικό φτερό των χριστιανο-δημοκρατών…
Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από 20 ευρώ τον τόνο CO 2 το 2011, και μάλιστα 25 ευρώ το 2008, έπεσαν στις αρχές του χρόνου κάτω από τα 6 ευρώ και μετά την καταψήφιση της πρότασης έφτασαν τα 2,75 ευρώ τον τόνο.
Αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα πλήγματα για την αύξηση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, αφού τα δικαιώματα ρύπων υπολογίζονταν ως μια σημαντική πηγή εσόδων για τον ΛΑΓΗΕ.