Νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το οποίο μάλιστα θα επεκταθεί και σε συμβολαιοποιημένες συμβάσεις, αλλά και πρόσθετα μέτρα που αφορούν συνολικά τις ΑΠΕ σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, καθώς διαπιστώνεται ότι η βιωσιμότητα του κλάδου δεν μπορεί να διασφαλιστεί με το πακέτο μέτρων που προηγήθηκε. Οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΚΑ για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το 2014 δεν επιβεβαιώνονται, κυρίως λόγω της μεγάλης διείσδυσης φωτοβολταϊκών στο σύστημα, αλλά και της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής τιμής των ρύπων, στην οποία το ΥΠΕΚΑ είχε στηρίξει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ.
Τα έσοδα αυτά από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πτώσης της χρηματιστηριακής τιμής του CO2 στα 4 ευρώ ο τόνος από μεσοσταθμική 7, 5 ευρώ ο τόνος το 2012, περιορίζονται σχεδόν κατά το ήμισυ, αφήνοντας ακάλυπτη τη «μαύρη τρύπα» του ΛΑΓΗΕ. Το πακέτο μέτρων που προηγήθηκε, περιελάμβανε μείωση εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά από 25,8% έως 46,8%. Το ύψος της νέας μείωσης στις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών θα προσδιορισθεί με βάση τη διαφορά των προϋπολογιζόμενων εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, αλλά και από το συνολικό κόστος ένταξης νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΛΑΓΗΕ παρουσίασε στο ΥΠΕΚΑ, το έλλειμμα το 2012 έκλεισε στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Πάντως, χωρίς τη λήψη των προηγούμενων μέτρων το έλλειμμα το 2013 θα ήταν στα 2,2 δισ. ευρώ.
Το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτός της νέας μείωσης στις εγγυημένες τιμές στα νέα έργα θα περιλαμβάνει και μειώσεις στα συμβολαιοποιημένα. Το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρήσει αρχικά οι μειώσεις στα συμβολαιοποιημένα να γίνουν στο πλαίσιο μιας «εθελοντικής συναίνεσης» των επενδυτών, με το επιχείρημα ότι εάν δεν υπάρξει «κούρεμα» δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής της ενέργειας που θα απορροφάται από το σύστημα. Η πρόταση αναμένεται να συνδυασθεί με κάποια κίνητρα, αλλά σε κάθε περίπτωση κύκλοι του ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι το μέτρο θα ληφθεί έστω και μονομερώς και θα στηριχτεί σε αντίστοιχες κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες μάλιστα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς.
Εγγυήσεις από τους υποψήφιους επενδυτές
Το νομοσχέδιο θα θεσμοθετήσει επίσης την εγγυοδοσία. Ο θεσμός προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων από τους υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, αλλά και από όσους έχουν ήδη λάβει άδεια και στοχεύει στο ξεμπλοκάρισμα του «κορεσμένου» δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 μεγαβάτ αφορούν σε έργα που έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης χωρίς να μπορούν να υλοποιηθούν.
Το πρώτο πακέτο μέτρων για τη βιωσιμότητα της αγοράς ΑΠΕ εκτός της μείωσης των εγγυημένων τιμών για νέα έργα περιελάμβανε την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 25% έως 35% ανάλογα με την ημερομηνία σύνδεσης του έργου με το σύστημα. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όπως ονομάστηκε, υπολογίζεται επί του τζίρου στο διάστημα από 1ης Ιουλίου 2012 έως και τις 30 Ιουλίου 2012 και αφορά σε λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους στο εξής. Περιελάμβανε επίσης αναστολή νέων αδειών, παρακράτηση του 25% του τέλους ΕΡΤ για τον λογαριασμό ΑΠΕ, αύξηση του τέλους ΑΠΕ η οποία μεσοσταθμικά ορίστηκε στο 24% και ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων.
πηγή:kathimerini.gr