Πολιτική δέσμευση για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων όλων των πηγών εισοδήματος των πολιτών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αναλάβουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τρίτες χώρες για την επέκταση της συνεργασίας στο φορολογικό τομέα.
Ωστόσο, η υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων θα πάρει χρόνο, γιατί θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν από την πλευρά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι δύο χώρες συνδέουν την άρση αυτή με την αποδοχή του μέτρου και σε διεθνές επίπεδο.
Το βέβαιο είναι πως αναπτύσσεται σε κοινοτικό επίπεδο μια μεγάλη δυναμική με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής η οποία επιφέρει σήμερα απώλειες εσόδων για τα κράτη-μέλη της τάξης του 1 τρισ. ευρώ ετησίως ή 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος των κρατών-μελών για το 2012 και έξι φορές μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε χθεσινή του ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που θα υιοθετήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύονται για την αυτόματη και όχι κατόπιν αιτήματος ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις πηγές εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, έσοδα από εργασία, έσοδα από παραστάσεις, έσοδα από ακίνητα, ασφάλειες ζωής κ.λπ.). Η ανταλλαγή θα αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Διαπραγματεύσεις με κρατίδια
Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Συμβουλίου Ecofin της περασμένης Δευτέρας, με την οποία δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων.
Οι χώρες αυτές που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα κεφαλαίων πολιτών της Ε.Ε. είναι: η Ελβετία, η Ανδόρα, ο Αγιος Μαρίνος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν.
Στο σχέδιο των συμπερασμάτων, πέρα από τη συνεργασία για την ανταλλαγή στοιχείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα υιοθετηθεί και ένα σχέδιο «άμεσης δράσης» για την καταπολέμηση της απάτης στην απόδοση ΦΠΑ. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό της επιθετικής φορολόγησης και της δυνατότητας επιχειρήσεων να δηλώνουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες ευνοϊκότερα καθεστώτα.
Αποκλεισμός από χρηματοδότηση
Από την πλευρά της χθες η Ευρωβουλή αφού έθεσε ως στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής κατά 50% μέχρι το 2020, ζήτησε να αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της Ε.Ε. Ζητείται επίσης να καταγγέλλονται από τις εθνικές αρχές συμβάσεις εάν ένας προμηθευτής παραβιάσει υποχρεώσεις φορολογικής συμμόρφωσης.
Σε μη-νομοθετικό του ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε χθες την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» των χωρών που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Υπερψηφίζοντας δύο σχετικές εκθέσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης στην Ε.Ε., η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από τις χώρες-μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή, πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους.
Επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις
Τέλος, με ψήφισμά της η ολομέλεια της Ευρωβουλής ζήτησε τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και τη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ενέκρινε έκθεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών για «επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις», στην οποία καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Εξασφάλιση μικροκαταθετών
Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο νόμου που προστατεύει τους μικροκαταθέτες σε μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών, όμως οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενδεχομένως να υποστούν κούρεμα σε περίπτωση κατάρρευσης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων ψήφισαν ότι, από το 2016, οι μεγαλοκαταθέτες στην Ε.Ε. ενδεχομένως να υποστούν ζημίες εάν μια τράπεζα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Το σχέδιο νόμου είναι παρόμοιο με τη συμφωνία για την οικονομική διάσωση της Κύπρου, όπου συμμετείχαν οι μεγαλοκαταθέτες δύο κυπριακών τραπεζών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου -που αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου- μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες οδούς, όπως μετόχους ή ομολογιούχους. Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες.
«Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες ως προς τη συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και, σε τελικό στάδιο, καταθετών, στο οικονομικό κόστος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου.
Ιταλογαλλικό μέτωπο κατά της λιτότητας
Στην ανάγκη για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και για μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση επιμένουν το Παρίσι και η Ρώμη, σε μία προσπάθεια να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο έναντι του Βερολίνου. Την άποψη ότι η εμμονή στη λιτότητα «σκοτώνει» την Ευρωζώνη συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι, οι οποίοι, ωστόσο, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των σχεδίων της γαλλικής και ιταλικής κυβέρνησης για ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα κλουβί περιορισμών και κανόνων, οι οποίοι εντέλει μειώνουν τα περιθώρια δράσης των οικογενειών, των πολιτών και των επιχειρήσεων», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, τασσόμενος υπέρ της βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης.
«Η νομισματική ένωση δεν αρκεί, χρειάζεται να εγκαθιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λέτα υπογράμμισε ακόμη ότι η Ενωση θα πρέπει να προωθήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την ίδια δυναμικότητα που επέδειξε στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σχολιάζοντας ότι «εκτός από λόγια, χρειάζονται πράξεις».
Σημείωσε δε ότι θα συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να αναζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την απασχόληση των νέων.
Οι επισημάνσεις του Ιταλού πρωθυπουργού απηχούν εν πολλοίς τις απόψεις του Γάλλου προέδρου, Ολάντ, ο οποίος, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, βρίσκεται στο σωστό δρόμο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά «χωλαίνει» σε αποτελέσματα.
Οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που προωθείται στη Γαλλία, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολλές φορές υπονομεύεται από τις έντονες διαμάχες, στις οποίες εμπλέκεται η κυβέρνηση με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η μεταποιητική δραστηριότητα να βρίσκεται σε συρρίκνωση και το ποσοστό της ανεργίας να έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά.
πηγή:naftemporiki.gr