Μια νέα μελέτη από την Επιτροπή Πολιτών της Χιλής για την Κλιματική Αλλαγή δείχνει ότι με τη μετάβαση
σε πλήρη κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050 η χώρα μπορεί να αποφύγει δαπάνες 5,3 δισ. δολαρίων ετησίως σε ορυκτά καύσιμα, να σώσει 1.500 ζωές το χρόνο λόγω της μειωμένης ρύπανσης στο Σαντιάγο και μόνο, καθώς και να δημιουργήσει 11.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.
Η έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου NewClimate, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, για να δώσει έμφαση στα σημαντικά οφέλη από την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η Χιλή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εν όψει των επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι στο τέλος του έτους, με αντικείμενο την επίτευξη μίας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προς το παρόν, η πιο φιλόδοξη πρόταση που συζητά η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2030.
Ωστόσο, η Επιτροπή Πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελείται από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες της Χιλής, πιστεύει πως η πρόταση δεν είναι επαρκής, καθώς η Χιλή είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περισσότερο από άλλες χώρες του ΟΠΕΚ.
«Με τους πόρους που μπορεί να σώσει η Χιλή κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το μισό του νέου πακέτου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της χώρας ή να επενδύσουμε σε περισσότερες και καλύτερες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Κάρεν Πραδένας, μέλος της Επιτροπής.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι θέτουμε σε κίνδυνο ζωές και σπαταλάμε οικονομικούς πόρους και θέσεις εργασίας, απλώς και μόνο επειδή η Χιλή είναι απρόθυμη να κάνει την προσπάθεια που χρειάζεται. Η Χιλή εκπέμπει μια μικρή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το ενεργειακό μας αποτύπωμα ανά κάτοικο πλησιάζει αυτό της Γαλλίας», πρόσθεσε η Χαβιέρα Βαλένσια, επίσης μέλος της Επιτροπής.
Πηγή:naftemporiki.gr