H Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο “Energy Commodities Conference 2014″ με θέμα: Ελληνικό Χρηματστήριο Ενέργειας, μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση”
«Κυρίες και κύριοι,
επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη σημερινή τοποθέτησή μου συγχαίροντας τους διοργανωτές του συνεδρίου “Energy Commodities 2014″, τόσο για την επιτυχή διεξαγωγή της σημερινής ημερίδας όσο και για την πολύ εύστοχη επιλογή της θεματολογίας της.
Η εγκαθίδρυση μίας εύρυθμης αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα για την πατρίδα μας. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να εναρμονιστούμε με τις επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά και να κατασταθούμε ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη.
Θα σας περιγράψω συνοπτικά το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει η Κυβέρνησή μας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό. Να πραγματοποιήσουμε μία Μεταρρύθμιση-Ορόσημο για το “ενεργειακό γίγνεσθαι” της χώρας μας.
Αναφέρομαι στην ίδρυση “Χρηματιστήριου Ενέργειας” στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί.
Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το κοινό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή.
Κύρια στόχευση αποτελεί η διαμόρφωση ενός φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για τη μετάβαση σε αειφορικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές.
Διαφοροποίηση πηγών οδεύσεων, ενίσχυση διασυνδέσεων, ολοκλήρωση αγοράς είναι μερικοί από τους στόχους μας.
Για τη σημερινή εθνική αγορά ενέργειας προτεραιότητες είναι η εξωστρέφεια, η γεωπολιτική αναβάθμιση, η διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς ΝΑ Ευρώπης, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός, η μείωση τιμών, ο διαφανής ανταγωνισμός.
Η υλοποίηση των αξόνων αυτών συνοψίζεται στην προώθηση της σημαντικής θεσμικής μεταρρύθμισης για τη δημιουργία “Χρηματιστηρίου Ενέργειας” στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι ο νέος θεσμός να προσφέρει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών και κυρίως των καταναλωτών. Με αυστηρή δημόσια εποπτεία, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την τήρηση κανόνων ισονομίας για όλους.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελληνική Πολιτεία εστιαζόμενη σε παρεμβάσεις ρυθμιστικού και όχι αυστηρά δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Από το σημερινό μοντέλο “υποχρεωτικής κοινοπραξίας” για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, με τα εγγενή μειονεκτήματα της έλλειψης ανταγωνισμού και ανοίγματος στον κόσμο, μεταβαίνουμε, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα νέο και σύγχρονο περιβάλλον.
Η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις ασκούμενες από το ΛΑΓΗΕ δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας.
Επίσης, θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων.
Το προτεινόμενο σχήμα για την εγκαθίδρυση μίας νέας ευέλικτης εταιρείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, απαιτεί προσεκτικές και λεπτές θεσμικές προσαρμογές.
Είναι σαφές πως η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ΛΑΓΗΕ, καθώς και η δημιουργία νέων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σε κάθε περίπτωση, πριν οριστικοποιηθεί το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, θα διασφαλιστεί η διεξαγωγή ανοικτής και σε βάθος δημόσιας διαβούλευσης.
Η προσπάθεια αυτή είναι μία εθνική προσπάθεια. Ως τέτοια, απαιτεί και ήδη επιτυγχάνει να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και φορείς σε κοινό δημιουργικό βηματισμό.
Υπουργείο, ΡΑΕ, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές και παραγωγοί συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε από κοινού αυτή τη σπουδαία μεταρρύθμιση.
Το νέο πλαίσιο ενισχύει αποφασιστικά την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεση απαραίτητη για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Η χρονική στιγμή είναι ιδαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας. Συμπίπτει με την επιδίωξη να διεκδικήσουμε για την Ελλάδα το ρόλο του περιφερειακού κόμβου ενέργειας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε σύμμαχό μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, την αποκτηθείσα τεχνογνωσία, τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις, το πλούσιο και επιστημονικά άρτιο ανθρώπινο δυναμικό μας.
Θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε το ρόλο αυτό σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αναδείξω το μεγαλύτερο όφελος της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία “Χρηματιστηρίου Ενέργειας” στη χώρα.
Μία ανοιχτή, διαφανής και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, πραγματοποιείται κυρίως προς όφελος των ίδιων των πολιτών, των ίδιων των καταναλωτών.
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.
Για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εργαζόμαστε σκληρά για να λάβει το ταχύτερο δυνατό “σάρκα και οστά” το όραμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό επιβάλλει η σημασία του εγχειρήματος, αυτό επιβάλλει η δημόσια αξία του τομέα της ενέργειας, αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στους ίδιους τους πολίτες.»