Η υποβολή των προσφορών επρόκειτο να γίνει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 22 Σεπτεμβρίου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει 40 ημέρες αργότερα, καθώς υπήρξαν παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενους που ζητούσαν τροποποιήσεις στην προκήρυξη.
Ο λόγος για το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση των περίφημων έξυπνων μετρητών, 200 χιλιάδες στον αριθμό σε αυτή τη φάση, που θα εγκατασταθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν από ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό,ωστόσο, οδήγησαν σε αναβολή της προθεσμίας υποβολής. Αφορούσαν σε τεχνικές προδιαγραφές που , όπως υποστήριζαν, οδηγούσαν σε αποκλεισμό τους από το διαγωνισμό.
Μεταξύ άλλων υπήρχαν αιτιάσεις για κενά ως προς το τεχνικό σκέλος και για τεχνικά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν και τα οποία οδηγούσαν σε αποκλεισμούς.
Η λύση που επελέγη πάντως ήταν η λιγότερο χρονοβόρα: θα δοθεί μία παράταση 45 ημερών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, που έχει προκηρυχθεί από την αρμόδια διεύθυνση δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θυμίζουμε πρόσφατα άλλαξε διοίκηση με τον Γ. Κόλλια να αποχωρεί και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει ο Κ. Ζωντανός. Επισήμως πάντως, τονίζεται ότι η αλλαγή διοίκησης δεν έχει σχέση με το διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από το ΔΕΔΔΗΕ συμπλήρωμα της διακήρυξης, ενώ η ημερομηνία υποβολής του διαγωνισμού θα παραταθεί και θα οριστεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συμπράξεις κατασκευαστικών ομίλων με εταιρείες που κατασκευάζουν έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για μηχανήματα που εκτός της καταγραφής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται σήμερα από τα συμβατικά ρολόγια, προσφέρουν στις εταιρείες προμήθειας και τους καταναλωτές επιπλέον υπηρεσίες ενημέρωσης. Λειτουργούν ως πομποί και δέκτες ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο για το ύψος της κατανάλωσης, ενώ έχουν δυνατότητες καταγραφής ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποστολής sms, ενημέρωσης για πιθανές διακοπές κλπ. Ταυτόχρονα αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση της ζήτησης άρα και εξοικονομήσεις τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή.
Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, η πρώτη φάση του έργου προβλέπει, με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ προβλέπει την τοποθέτηση 60 χιλ. μετρητών στην Ξάνθη, 80 χιλ. στη Λέσβο, 20 χιλ στη Λευκάδα, 7 χιλ στην Αττική, 3 χιλ. στην Κύθνο και 10 χιλ στη Μύλο. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει 10 χιλ μετρητές μέσα σε εννέα μήνες από την υπογραφή και τους υπόλοιπους μετά από 15 μήνες.
Πηγή:capital.gr