Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ προκειμένου να μην υπάρχουν «σκιές» σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα έχει ο νέος ιδιοκτήτης της Μικρής ΔΕΗ, αλλά και όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς επίσης και τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, καθορίστηκε ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τη λογιστική αξία παρά μόνο μεγαλύτερο, μεταφέρονται όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ στο ακέραιο, ενώ και οι τοπικές κοινωνίες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα τέλη, τους φόρους, τις αρδεύσεις κ.ά. που σήμερα προσφέρονται από τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ορισμένες από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο:
- δεν μπορεί η μικρή ΔΕΗ να πουληθεί κάτω από τη λογιστική της αξία, όπως αυτή θα προσδιοριστεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα από ανεξάρτητους ορκωτούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διασφαλίζεται πως το ελάχιστο που θα εισπράξει η ΔΕΗ θα είναι το εύλογο τίμημα των παγίων που θα μεταβιβάσει.
- διασφαλίζεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα που έχει η ΔΕΗ.
- διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα που έχουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει σήμερα η ΔΕΗ ΑΕ έναντι των εργαζομένων της.
- το ίδιο με τα εργασιακά δικαιώματα ισχύει και για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που θα πάνε στη νέα εταιρεία μεταφέρουν πλήρως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, όπως αυτά ισχύουν σήμερα.
- προβλέπεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει απολύσεις για οικονομικούς, τεχνικούς λόγους ή για λόγους οργανώσεως για διάστημα 5 ετών από τη στιγμή που θα αποκτήσει την εταιρεία, διασφαλίζοντας δηλαδή τις θέσεις εργασίας.
- διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες, περιοχές όπου υπάρχουν Υδροηλεκτρικά τα οποία παρέχουν στους αγρότες νερά για αρδεύσεις. Όλες οι υποχρεώσεις που υπάρχουν σήμερα για τη ΔΕΗ θα ισχύουν αντίστοιχα και για το νέο ιδιοκτήτη. Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι υποχρεώσεις που έχει σήμερα η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους θα ισχύουν και για το νέο ιδιοκτήτη (τοπικοί πόροι κτλ).
- Επίσης υπάρχουν και τεχνικά θέματα που αφορούν απαλλοτριώσεις που θα γίνουν από τη νέα εταιρεία.
Πηγή:capital.gr