Τα 70 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε ηλιακή ενέργεια φιλοδοξεί να φθάσει η Κίνα μέχρι το 2017, υπετριπλασιάζοντάς την δηλαδή σε σχέση με το τέλος του 2013, οπότε και πλησίαζε τα 20 γιγαβάτ. Σε αυτά θα προστεθούν 150 γιγαβάτ σε αιολική ενέργεια, 11 γιγαβάτ από βιομάζα και 330 γιγαβάτ από υδροηλεκτρικές μονάδες.
Στόχος της Κίνας – του υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντή παγκοσμίως – είναι να πιάσει το στόχο της κάλυψης του 13% της ζήτησης από άλλες πηγές πλην των ορυκτών καυσίμων, με την ελπίδα να αμβλύνει το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα που μαστίζει πολλές πόλεις.
Αυτά τα στοιχεία «καταδεικνύουν ότι η τάση ανάπτυξης της εναλλακτικής ενέργειας στην Κίνα είναι σταθερή», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής Ουάνγκ Σιαοτίνγκ. «Ο νέος ηλιακός στόχος που τέθηκε για το 2017 θα επιτευχθεί εύκολα εάν η Κίνα συνεχίσει στον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης.»
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Σχολής της Φρανκφούρτης και του ΟΗΕ, το 2013, η Κίνα διατήρησε την παγκόσμια πρωτιά σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά την πτώση των επενδύσεων – μια τάση που κατεγράφη άλλωστε σε διεθνές επίπεδο – οι Κινέζοι επένδυσαν για πρώτη φορά στις ΑΠΕ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλη έκθεση, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας, επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία της Κίνας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον, στον κλάδο απασχολούνται 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με το 2011 – τα δύο τρίτα εξ αυτών στην ηλιακή ενέργεια.
Την ίδια ώρα πάντως – και ενώ το περασμένο έτος βίωσε τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα χρονικά – η Κίνα ενέκρινε την κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα συνολικής παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων, με κόστος σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση είναι έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν του προηγούμενου έτους, όταν είχαν εγκριθεί μόλις τέσσερις τέτοιες μονάδες.
Πηγή:naftemporiki.gr