Με το debate για την επίπτωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα να έχει κορυφωθεί – ήδη η ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων – δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την έμφαση που δίνουν οι Βρυξέλλες στις κλιματικές πολιτικές, ως υπαίτια για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια ζητούν χαλάρωση των «πράσινων» στόχων της Ε.Ε.
Στο διάλογο αυτό λοιπόν παρενέβη προ ημερών ο επικεφαλής επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ (ο κορυφαίος παγκοσμίως οργανισμός για θέματα ενεργειακής πολιτικής που υπάγεται στον ΟΟΣΑ) κ. Fatih Birol.
Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, οι περιβαλλοντικές πολιτικές από μόνες τους δεν έχουν αυξήσει τα κόστη ενέργειας, ωστόσο αυτό ακριβώς το χάσμα τιμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει χρονικά περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτή είναι μια καινούρια δομική εξέλιξη, δεν είναι ένα πρόσκαιρο σύμπτωμα, ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Birol, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις στην απασχόληση στη βαριά βιομηχανία.
Οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ ενώ το ρεύμα έχει διπλάσιο κόστος και αυτό το χάσμα τιμών θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 έτη, εκτίμησε ο Birol.
Παρότι η βιομηχανία επιρρίπτει ευθύνη στις περιφερειακές φιλόδοξες πράσινες πολιτικές, ο Birol λέει ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις κλιματικές δράσεις της ΕΕ και ότι ήταν λάθος να λέγεται ότι αυτές ευθύνονται για δίλημμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ένωση.
Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ τονίζει ότι η Ευρώπη από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να παντρευτεί η ανταγωνιστικότητα με την κλιματική πολιτική και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια, το σχιστολιθικό αέριο, περισσότερα βήματα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και επαναδιαπραγμάτευση των τιμών εισαγωγής του φυσικού αερίου.
10 προγνώσεις για τις ΑΠΕ
Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις που κάνει για το 2014 για τις ΑΠΕ ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της αγοράς ο πρόεδρος του Advisory Board του Bloomberg New Energy Finance Michael Liebreich, δείχνουν ότι φέτος υπάρχει προοπτική ανοδικού δυναμικού για την πράσινη οικονομία.
Σε άρθρο του που συντάχθηκε με τη βοήθεια του επιτελείου οικονομικών αναλυτών του Bloomberg New Energy Finance, ο Liebreich υποστηρίζει ότι το 2014 είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα οφέλη μετά από μια δεκαετία της αύξησης των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια.
Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της τελευταίας δεκαετίας ο Liebreich αναφέρει ότι το 2004 σηματοδότησε την έναρξη μιας πενταετίας ενθουσιασμού για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009, η οποία με τη σειρά της ανέδειξε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα όπως η διάψευση αρκετών τεχνολογικών προσδοκιών, ενώ με την οικονομική κρίση η καθαρή ενέργεια άρχισε να μοιάζει μια ακριβή πολυτέλεια .
Ωστόσο ο Liebreich στο άρθρο του διατυπώνει την άποψη ότι ήδη από το 2014 τα οφέλη της καθαρής ενέργειας θα γίνουν εμφανή σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου πενταετούς κύκλου ανάπτυξης: φέτος στην επικαιρότητα θα βρεθούν όχι μόνο οι υποσχέσεις αλλά και τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή των πολιτικών υπέρ της καθαρής ενέργειας. «Η επόμενη αφήγηση θα μπορούσε να είναι η ανάδυση των «καθαρών» ενεργειακών λύσεων , κόντρα στο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται» καταλήγει ο Liebreich.
Οι δέκα προγνώσεις του Liebreich για την πράσινη αγορά είναι οι ακόλουθες:
1) Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αρχίζουν να ανακάμπτουν
2) Καταγράφεται νέο ρεκόρ για τα πράσινα ομόλογα
3) Μονόδρομος η επιβολή τελών πρόσβασης στη σύστημα για τις εταιρείες ενέργειας
4) Η καταιγίδα στην αγορά των φωτοβολταϊκών θα δώσει τη θέση της σε κέρδη
5) Τα αιολικά αρχίζουν ξανά να κερδίζουν έδαφος
6) Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα επιβραδυνθεί και θα είναι μόλις… 50%
7) Λιγότερες επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα, που όμως θα φέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις
8) Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα συρρικνωθούν
9) Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την λειτουργία των φορολογικών πιστοποιητικών για τις ΑΠΕ
10) Το κλασσικό μοντέλο συγκεντρωτικής και ρυπογόνου ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγηθεί σε θάνατο
Πηγή:capital.gr