Έκτακτα μέτρα για διασφάλιση ρευστότητας στον ΛΑΓΗΕ

 
25 geld fot 330x248 Έκτακτα μέτρα για διασφάλιση ρευστότητας στον ΛΑΓΗΕ

Εκτακτα μέτρα για διασφάλιση ρευστότητας στον ΛΑΓΗΕ

Πρόκειται για μέτρα, όπως εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενδεχομένως δάνειο προς τη ΔΕΗ κ.λπ. που άν τελικώς υλοποιηθούν, θα στοχεύουν στη διασφάλιση ρευστότητας στον ΛΑΓΗΕ για να καλύψει πληρωμές 1-2 μηνών προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, οι οποίοι έχουν να εξοφληθούν από τον Ιούνιο! Μάλιστα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έχει προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις έξω από το υπουργείο, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων του κλάδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται επαφές και με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξουν κάποιες διευκολύνσεις, καθώς οι υποχρεώσεις των παραγωγών πράσινης ενέργειας «τρέχουν» παρότι δεν πληρώνονται.

Το ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ πλησιάζει σήμερα στο 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 984 εκατ. ευρώ, ενώ το λογιστικό έλλειμμα στις 31 Δεκεμβρίου 2013 έφθανε στα 550 εκατ. ευρώ.

Από 1ης Μαρτίου

Ο ΛΑΓΗΕ, εταιρεία 100% του Δημοσίου, είναι ο εκκαθαριστής της αγοράς ηλεκτρισμού και ο διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας/ Ο Λογαριασμός τροφοδοτείται κυρίως από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μαζί με τo ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ από 1ης Μαρτίου το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να αυξηθεί μεσοσταθμικά 98%, εκτός και αν ληφθούν άλλα μέτρα, όπως το new deal, προκειμένου το έλλειμμα να εξαλειφθεί στο τέλος του χρόνου.

Η τεράστια «τρύπα» προέρχεται «από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που εκτόξευσε την παραγωγή των φωτοβολταϊκών πολύ πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2014 διατηρώντας τις εγγυημένες τιμές σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δραματική επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, ζητώντας εδώ και τώρα μέτρα, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, για να μπορέσει να πληρώσει τους παραγωγούς.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού και τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ, που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ (και επηρεάζουν και την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ), με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καθυστερεί τις πληρωμές της προς τους φορείς της αγοράς, όπως ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Μεταφοράς) ή να προχωρεί σε συμψηφισμούς κ.λπ. Αν και η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ, ο Λειτουργός έχει καταθέσει αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού), διεκδικώντας ίση μεταχείριση στις πληρωμές με τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία μέχρι σήμερα πληρώνονται κανονικά από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ (φωτοβολταϊκά στα νησιά). Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να χρωστά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ, ενώ τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά στο «new deal», πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα» ανάμεσα στο υπουργείο, που έχει προτείνει μεσοσταθμικό κούρεμα 43% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών και τις τράπεζες, που αντιπροτείνουν ένα πακέτο με ηπιότερη μείωση, καθώς ανησυχούν μήπως γίνουν «κόκκινα» τα περισσότερα από τα δάνεια που είχαν χορηγήσει σε φωτοβολταικές εγκαταστάσεις. Η λέξη «κλειδί» στη διαπραγμάτευση αυτή φαίνεται ότι είναι το επιτόκιο, καθώς το υπουργείο πιέζει για μείωση και οι τράπεζας αντιδρούν, προτείνοντας επιμήκυνση του δανείου και περίοδο χάριτος.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.