Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΕ σχετικά με τις γερμανικές επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεωρεί πως οι Βρυξέλλες είναι αναρμόδιες.
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, δέχεται επισκέψεις από το Βερολίνο. Αυτή τη φορά ήταν ο υπουργός για θέματα Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ήθελε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του κατά της διαδικασίας που κίνησε Ευρωπαίος Επίτροπος εναντίον της Γερμανίας για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε θέματα ενέργειας. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέρριψε στις Βρυξέλλες ότι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους.
Η Γερμανία θέλει πάση θυσία να παρεμποδίσει ποινές που τυχόν της επιβληθούν εξαιτίας του νόμου που έχει θεσπίσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο νόμος αυτός είναι η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής στροφής που θέλει να κάνει η Γερμανία. Ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Η καγκελάριος Μέρκελ, μια μόνο ημέρα μετά την επανεκλογή της, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες. Οι εκπτώσεις των τιμολογίων για τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ενέργεια και πρέπει να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές, θα παραμείνουν.
Η Κομισιόν θα ερευνήσει σε βάθος
Μια μέρα αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία κατά της Γερμανίας. Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως έχει την υποψία πως πολλές επιχειρήσεις παίρνουν παράνομα επιδοτήσεις: «Στη γερμανική περίπτωση θα συγκεντρωθούμε στις εκπτώσεις που γίνονται στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα και παίρνουν επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις έχουν στόχο τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε πολλές προσφυγές από καταναλωτές και ανταγωνιστές. Η Κομισιόν θα ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος».
Το 2012 οι εισφορές για όλους τους καταναλωτές για την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν περίπου στα 20 δισ. ευρώ.
Οι διαδικασίες προσφυγής κατά χωρών για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Στη Γερμανία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι αποτελεί ένα ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο ώστε να μην αυξηθούν κι άλλο οι τιμές.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε μόνο λιγότερες εξαιρέσεις αλλά θα προσανατολιστούμε περισσότερο και στη κατεύθυνση των αγορών, βήμα-βήμα. Θέλω να μάθω που θα υπάρχουν κοινοί δρόμοι διότι η αντιπαράθεση δεν μας πάει παραπέρα».
Δεν υπάρχει βιασύνη
Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα ενέργειας Κλαούντια Κέμφερτ, θα πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις περίπου 700 επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα και ασχολούνται εντατικά με τις διεθνείς αγορές. Οι υπόλοιπες 1.000 θα πρέπει να επανεξεταστούν. Εάν συμβεί αυτό τότε θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις και τα νοικοκυριά. Η διαδικασία πάντως κατά της Γερμανίας δεν αναμένεται να εξεταστεί άμεσα αφού η Κομισιόν θέλει συνολικότερα να επανεξετάσει την πολιτικής της σε θέματα ενέργειας. Αναμένεται η προσφυγή κατά της Γερμανίας να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στη χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστεί να ζητήσει πίσω από τις επιχειρήσεις τις επιδοτήσεις που τους έδωσε εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι ήταν παράνομες.
Πηγή:dw.de