To σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, σε συνδυασμό με τα διάφορα «εμπόδια» που θέτουν κατά καιρούς οι απαιτήσεις της τρόικας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων ειδικά στο μέτωπο της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που θα έχουν αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται την παραμονή της επίσκεψης του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραβρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.
Το πρόγραμμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων (…και όχι μόνον) δείχνει να «κολλά» σε αρκετά σημεία, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τις παρεμβάσεις των Βρυξελλών ή της τρόικας, θέματα που η κυβέρνηση επιδιώκει να επισημάνει στον αρμόδιο Επίτροπο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ετινγκερ έρχεται την Παρασκευή, καθώς η προγραμματισμένη για τον προηγούμενο μήνα επίσκεψή του αναβλήθηκε ξαφνικά, λόγω τεχνικού προβλήματος.
Ο υφυπουργός Ενέργειας σχεδιάζει να καταθέσει εντός του Δεκεμβρίου νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, καθώς και τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον νέο τρόπο λειτουργίας του και τα διάφορα νομικά θέματα που έχουν ανακύψει.
Το πρώτο κομμάτι
Ο ΑΔΜΗΕ, σήμερα εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, είναι το πρώτο κομμάτι της επιχείρησης ηλεκτρισμού που «βγαίνει» σε ιδιωτικοποίηση. Ακολουθεί η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που αφορά στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ μαζί με το ανάλογο εμπορικό χαρτοφυλάκιο. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό κατάρτιση. Και οι δύο αποκρατικοποιήσεις έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που διαμηνύουν πολύ πιο σκληρή στάση όταν δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και στα δύο ζητήματα προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συμμαχίες, καθώς οι αντιδράσεις ειδικά από τη ΔΕΗ βρίσκουν στήριξη και από βουλευτές, ενώ μπορούν να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι όμως το μόνον σημείο τριβής στην ενεργειακή ατζέντα. Το υπουργείο πρέπει σύντομα να πάρει αποφάσεις για το «new deal» στα φωτοβολταϊκά, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αναταράξεις αφού αναμένεται να περικοπούν οι ταρίφες κατά 30% αλλά και για τη διευθέτηση των αλυσιδωτών χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως και για το υψηλό ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνεται από τους υψηλούς φόρους.
Πέραν των προβλημάτων αυτών όμως είναι και τα αντιφατικά μηνύματα των Βρυξελλών και της τρόικας. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των Εταιρειών Παροχής Αερίου, που η παρέμβαση της τρόικας με το αίτημα για την απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στα δίκτυα πόλης, ακόμα και όταν η αποκλειστικότητα προστατεύεται από ισχύουσες συμβάσεις οδήγησε στο ναυάγιο του διαγωνισμού για τις νέες ΕΠΑ. Οι δε υφιστάμενοι οπερέιτορ, η Shell και η ιταλική ΕΝΙ, απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που αλλάξουν οι συμβάσεις. Δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ μετέχει με 51% σε όλες τις ΕΠΑ είναι προφανές ότι έχει υπονομευτεί ένα βασικό της περιουσιακό στοιχείο, που σε συνδυασμό με τα χρέη τρίτων προς την εταιρεία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πώλησή της. Αλλωστε και στο ναυάγιο με τη Gazprom έγινε πολύς λόγος για τον αρνητικό ρόλο που είχαν παίξει οι Βρυξέλλες, καθώς έδειχναν να μην επιθυμούν την πώληση στον ρωσικό κολοσσό.
Διαδικασίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διαδικασίες της παίζουν τεράστιο ρόλο και στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Η μεταβίβαση πρέπει να εγκριθεί από τα σχετικά κοινοτικά όργανα, τα οποία για πρώτη φορά καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις ειδικές προβλέψεις που περιέχει το τρίτο ενεργειακό πακέτο για τις περιπτώσεις εξαγοράς ενεργειακών υποδομών από εταιρείες τρίτων χωρών. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών μπορεί να διαρκέσει και πάνω από χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα πιέζεται από τους δανειστές της να δείξει πρόοδο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Η λίστα με τα προβλήματα δεν σταματά εδώ και αφορά βέβαια και άλλες υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες, από τη ΛΑΡΚΟ ως τα λιμάνια, στις οποίες οι παρεμβάσεις για κρατικές ενισχύσεις ή τον ανταγωνισμό δημιουργούν συνεχώς εμπόδια.
Οι υπουργοί
Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται την παραμονή της επίσκεψης του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραβρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.
Νομοσχέδιο
Ο υφυπουργός Ενέργειας σχεδιάζει να καταθέσει εντός του Δεκεμβρίου νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, καθώς και τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον νέο τρόπο λειτουργίας του και τα διάφο- ρα νομικά θέματα που έχουν ανακύψει.
Πηγή: imerisia.gr