Μια γιγαντιαία κρυστάλλινη σφαίρα γεμάτη νερό, η οποία λειτουργεί ως συγκεντρωτής ηλιακής ενέργειας παρακολουθώντας τον ήλιο και εστιάζοντας την ακτινοβολία του σε ένα συλλέκτη, είναι η πρόταση ενός γερμανού σχεδιαστή για ένα νέο σύστημα συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών.
Ο Αντρέ Μπρέσελ είναι πεπεισμένος ότι το σφαιρικό του σχέδιο έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ηλιακών τεχνολογιών. Η κρυστάλλινη σφαίρα μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά οπουδήποτε συλλέγοντας οποιοδήποτε φως είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή χάρη σε ένα διαξονικό σύστημα παρακολούθησης.
Ο αρχιτέκτοντας υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή του έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τα κλασικά φωτοβολταϊκά πάνελ και μπορεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε μέρες με συννεφιά. Καθώς βρίσκεται ακόμη στη φάση του πρωτοτύπου, τεχνικές πληροφορίες π.χ. για την ισχύ του συστήματος, δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Ο Μπρέσελ, ωστόσο, λέει ότι ο βαθμός απόδοσής του φθάνει μέχρι στιγμής το 30%.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα για την παραγωγή ενέργειας από το σεληνόφως. «Ο σφαιρικός φακός είναι ο μοναδικός που μπορεί να συγκεντρώσει διάχυτο φως», λέει. «Η απόδοσή του δεν είναι απλώς καλή, είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες» και επιπλέον το κόστος συντήρησής του είναι μηδαμινό, αφού η σφαίρα έχει μεταξύ άλλων το πλεονέκτημα ότι δεν μαζεύει σκόνη. Το κόστος παραγωγής της είναι αρκετά χαμηλό, ενώ «δεν χρειάζεται να είναι 100% σφαιρική», κατά τον Μπρέσελ.
Ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Βαρκελώνη λέει ότι έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, ανάμεσά τους και τη Siemens, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας.
Πηγή:naftemporiki.gr