Η Intelen αποτελεί κλασσικό πανεπιστημιακό start-up, ίσως το μοναδικό στο χώρο της ενεργειακής πληροφορικής που ακουμπάει θέματα έξυπνης μέτρησης ενέργειας, κατανάλωσης, εξοικονόμησης και συμπεριφοράς στον χώρο των ευφυών δικτύων.
Μέσα σε 2,5 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της το 2011, η Intelen έχει 10πλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της, έχει ένα portfolio από έξι καινοτόμα προϊόντα software στον τομέα του «Energy analytics» και εξοικονόμησης ενέργειας, σχεδιάζει δικό της προϊόν hardware και έχει «σηκώσει» τρεις γύρους χρηματοδότησης από Έλληνες και ξένους επενδυτές (Angels), συνολικού ύψους 2,1 εκατ. δολαρίων.
Αυτή την στιγμή αποτελεί μία start-up/early stage εταιρία με περίπου 30 άτομα προσωπικό σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα την Νέα Υόρκη, παρουσία σε Καλιφόρνια, Φλόριντα, Utah και Ανατολική Ακτή, λειτουργικά γραφεία (Development και Engineering) στην Ελλάδα και παρουσία σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Η βασική εφαρμογή και υπηρεσία αφορά τη χρήση διαδικτυακών (cloud) SaaS τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων για την ψηφιακή μέτρηση, διαχείριση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς και διαφόρων παρεμβατικών ενεργειών. Οι υπηρεσίες της Intelen χρησιμοποιούν έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται στο διαδίκτυο (ADSL) και αναλύουν σε πραγματικό χρόνο τις ενεργειακές καταναλώσεις κτιρίων και υποδομών, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης (διαχείριση ενεργειακού κόστους), σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες (θερμοκρασία, χρήση κτηρίου, δημογραφικά, κοινωνικές συμπεριφορές, κλπ).
Η εφαρμογή και οι υπηρεσίες απευθύνονται πρωτίστως σε επιχειρήσεις και εταιρίες που θέλουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και σε πραγματικό χρόνο το ενεργειακό τους κόστος (να το αναλύσουν, να το κατανοήσουν, να το συγκρίνουν) και στη βιομηχανία.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα έλυνε κάποια σημαντικά προβλήματα στο χώρο της ενέργειας, με χρήση συγκεκριμένης πατενταρισμένης τεχνολογίας και προχωρημένων αλγορίθμων ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων, ήρθε στο Βασίλη Νικολόπουλο, τωρινό CEO της Intelen, κατά την διάρκεια του διδακτορικού του στη «Διαχείριση γνώσης», στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Η/Υ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνιδρυτής της εταιρείας ο Κωνσταντίνος Στάικος, με MSc στην Πληροφορική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Το 2014, οι δημιουργοί της Intelen εκτιμούν ότι η εταιρεία θα γίνει κερδοφόρα και μάλιστα ότι τα έσοδά της θα υπερβούν το ένα εκατ. δολάρια, δεδομένου ότι βρίσκεται σε φάση υψηλής και ταχύτατης ανάπτυξης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Βασίλης Νικολόπουλος, του χρόνου η Intelen θα ολοκληρώσει το τριετές αναπτυξιακό πλάνο της, με στόχο την υψηλή και σταθερή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολύ δυνατού τεχνολογικού και IP υποβάθρου. «Η στρατηγική της ήταν η επένδυση σε ισχυρή τεχνολογία και IP και εν συνεχεία αύξηση των πωλήσεων και επέκταση» συμπληρώνει.
Η Intelen έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς καινοτομίας με περισσότερα από δέκα βραβεία και μετρά δύο επιτυχημένες αιτήσεις για Αμερικανικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Στους πελάτες της ανήκουν μεγάλα κτίρια, βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχεία, ενεργειακές αγορές και εταιρίες ενεργειακών υπηρεσιών σε Ευρώπη και Αμερική. Μεταξύ αυτών οι Orbit, Crown Plaza, CCS, Simplure, Haris companies, Schneider, Quadlogic και άλλες.
Όπως σημειώνει η διοίκηση της πράσινης επιχείρησης, στόχος, εκτός από την επίτευξη της κερδοφορίας, είναι η ανάπτυξη στην Αμερική και σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, η δημιουργία Joint Ventures σε χώρες και ξένες ενεργειακές αγορές, αλλά και η επένδυση στο χώρο της μέτρησης- διαχείρισης νερού και φυσικού αερίου και στον τομέα του αυτοματισμού.
Η εταιρία, έχει δεχθεί ήδη δύο προτάσεις εξαγοράς (product assets, IP και proprietary technology) από ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και του tech consulting (energy analytics), οι οποίες όμως έχουν απορριφθεί από τους ιδρυτές της. «Το επόμενο milestone ασφαλώς θα είναι στα επόμενα 2-3 χρόνια να ξεπεράσουμε κατά πολύ το όριο των 10 εκατ. δολαρίων σε global revenues και να καθιερωθούμε παγκοσμίως ως μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες στον χώρο του energy analytics και customer engagement. Δεν θέλουμε να εξαγοραστούμε άμεσα, αλλά να εξελιχθούμε οργανικά και με την βοήθεια θεσμικών επενδυτών σε μία κορυφαία πολυεθνική τεχνολογική εταιρία βασιζόμενη σε ελληνική έρευνα και ελληνικά μυαλά» τονίζει ο Βασίλης Νικολόπουλος και συμπληρώνει: «Το 2014 θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο το ελληνικό start-up οικοσύστημα, στο στάδιο της ουσίας και της εφαρμογής. Μέσα από όλες τις εκδηλώσεις και τα events που ωριμάσανε πολύ το 2013 αλλά και των χρηματοδοτήσεων που ήρθαν και έρχονται λόγω του Jeremie και κάποιων άλλων Ελληνικών funds, θα πρέπει οι νέοι και οι νέες ελληνικές startups να αφιερώσουν πια χρόνο στο execution και να αποδείξουν ότι μπορούμε να εξάγουμε τεχνογνωσία και ικανότητα υλοποίησης. Το αποτέλεσμα θα είναι άκρως εντυπωσιακό, δεδομένης της ενέργειας και ορμής που έχει αυτή την στιγμή η νέα ανερχόμενη γενιά».
Πηγή:capital.gr