Η βιομηχανία ζητά ανταγωνιστική τιμή ενέργειας, τόνισε στο πλαίσιο του workshop «Βιομηχανική ανάπτυξη και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Μία ανέφικτη ισορροπία; Ελληνική πραγματικότητα και Γερμανική εμπειρία», στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital+ Vision, το στέλεχος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη που μεταξύ άλλων αφορούν και το Ειδικό Τέλος ΕΤΜΕΑΡ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μια βιομηχανία να πληρώνει 8,9 ευρώ η μεγαβατώρα μόνο για το ειδικό τέλος των ρύπων, όταν το συνολικό κόστος ενέργειας γι τη βιομηχανία στη Δ. Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ο ίδιος, η βιομηχανία ακούει μόνο αρνητικές ειδήσεις, «έχουμε ακούσει πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην εφαρμογή μέτρων».
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Δ. Ραχιώτης, τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία ποιες προτεραιότητες βάζει στην κατάρτιση του ενεργειακού μίγματος τα επόμενα χρόνια και ποιες παράμετροι πρέπει να εξυπηρετηθούν (κόστος βιομηχανίας, κλιματική αλλαγή κλπ.). Βάσει αυτής της απόφασης, τόνισε, θα καταρτιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ ο υπουργός Γ. Μανιάτης τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, όπως η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων. Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., θα παρουσιαστεί ειδική μελέτη, που ήδη εκπονείται, με στόχο τη μείωση πανευρωπαϊκά του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ενεργειακού think tank “Agora Energiewende”, κ. Waldmann, τόνισε ότι το κόστος των επιδοτήσεων των ΑΠΕ δεν πρέπει με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει να υπερβαίνει τα 9 λεπτά η κιλοβατώρα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η προαγωγή μιας ενιαίας αγοράς και ενιαίων τρόπων στήριξης των ΑΠΕ διεθνώς. Πρόσθεσε ότι για τον ορθό σχεδιασμό των επενδύσεων απαιτείται ξεκάθαρη νομοθεσία, μακροπρόθεσμοι όροι του παιχνιδιού και ίδιες συνθήκες για όλους τους παίκτες.
Στην ίδια ημερίδα, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης, τόνισε ότι οι ΑΠΕ και η βιομηχανία δεν είναι κατ’ ανάγκην απέναντι. Τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβές, ούτε αποτελούν το πρόβλημα τη βιομηχανίας. «Όλους μας ενδιαφέρει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, πρέπει η κυβέρνηση να βρει μια λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως, εκτός από τον παράγοντα του κόστους ενέργειας, για το ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η αξιοποίηση εγχώριων πηγών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Σωτήρης Καπέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο αποκλεισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί, έχουν πάψει να είναι ακριβά για το σύστημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα φωτοβολταϊκά προήλθε από το γεγονός ότι οι επιδοτούμενες τιμές δεν ακολούθησαν τη ραγδαία πτώση στο κόστος του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών.
Πηγή:capital.gr