Σχέδιο που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ επεξεργάζεται η Γερμανία, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters. Μια τέτοια λύση ενδεχομένως άρει ένα σημαντικό εμπόδιο για το πλέον φιλόδοξο σχέδιο που έχει θέσει η ΕΕ από τη θεσμοθέτηση του ευρώ.
Επισήμως, το Βερολίνο εμμένει ακόμα στη θέση ότι πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για την εκκαθάριση ή την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η συνθήκη της ΕΕ.
Ωστόσο, στελέχη της γερμανικής καγκελαρίας επεξεργάζονται και συζητούν με τους εταίρους τους συμβιβασμό, ο οποίος θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την τραπεζική ένωση, σημειώνει το πρακτορείο.
Η δημιουργία τραπεζικής ένωσης θεωρείται καταλυτική για την ευρωζώνη προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μπορέσουν οι οικονομίες στη Νότια Ευρώπη να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Παράλληλα, θα βοηθήσει να αποτραπεί μια νέα κρίση χρέους.
«Η Καγκελαρία ετοιμάζει μια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάνω σε αυτό συνεργάζονται με αξιωματούχους της ευρωζώνης», είπε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Στο Βερολίνο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση μελετά πολλά σενάρια, όχι μόνο ένα. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και εξαρτώνται από την επόμενη κυβέρνηση, που θα εκλεγεί στις 22 Σεπτεμβρίου, είπε η πηγή.
Το αποτέλεσμα της κάλπης και η έκβαση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα καθορίσουν ποιο σχέδιο θα προκριθεί.
Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Γερμανία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, καθώς μέχρι στιγμής έχει εγείρει μόνο νομικές ενστάσεις.
Αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες είπε ότι με την πρόταση αυτή δημιουργούνται ελπίδες για λύση έως τα τέλη του έτους ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε το Σάββατο ότι οι διεργασίες θα εντατικοποιηθούν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συσταθεί ο αρμόδιος φορέας για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση κάποιας τράπεζας στην ευρωζώνη.
Επαρκής η υφιστάμενη συνθήκη
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν στο Reuters ότι σύμφωνα με την πρόταση συμβιβασμού που συζητείται στην Καγκελαρία της Μερκελ, το Βερολίνο μπορεί να συμφωνήσει να συσταθεί πανευρωπαϊκή αρχή εκκαθαρίσεων βάσει του άρθρου 114 της συνθήκης της ΕΕ.
Οι νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρούν τη συγκεκριμένη νομική βάση επαρκή. Ωστόσο, η Γερμανία δεν την έχει ακόμα επικυρώσει.
Η Αρχή αυτή θα μπορεί να κρίνει την τύχη των 130 τραπεζών της ευρωζώνης που θα τεθούν στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, μια τέτοια λύση θα εξαιρούσε από την εποπτεία ευρωπαϊκών αρχών τα γερμανικά ταμιευτήρια (Sparkassen).
Μολονότι κανείς Γερμανός πολιτικός δεν αναμένεται να θίξει ανοιχτά το θέμα αυτό πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ερωτηθείς για εάν μπορεί να αποκλείσει μια συμβιβαστική λύση βάσει του άρθρου 114 της Συνθήκης, είπε:
«Το άρθρο 114 δίνει μόνο περιορισμένες δυνατότητες και φυσικά μπορείς να βρεις μια λύση που βασίζεται στο άρθρο 114, αλλά δεν θα είναι αυτό που πρότεινε η Κομισιόν».
Προκειμένου να αποφευχθεί μια αλλαγή της συνθήκης, η Κομισιόν πρότεινε νωρίτερα φέτος να έχει η ίδια τον τελικό λόγο στην αναδιάρθρωση μιας τράπεζας, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη την πρόταση ενός συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν εθνικές αρχές και η ΕΚΤ.
Ο Σόιμπλε έχει ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης δύο φάσεων για τον Ενιαίο Μηχανισμό Αναδιάρθρωσης (SRM). Το πρώτο βήμα θα είναι η συντονισμένη δράση μεταξύ των εθνικών αρχών και οργάνων αναδιάρθρωσης αλλά χωρίς τη εμπλοκή μιας πανευρωπαϊκής αρχής. Το δεύτερο βήμα απαιτεί μια μικρή αλλαγή στη συνθήκη προκειμένου να συσταθεί μια τέτοια αρχή, έχει πει ο Σόιμπλε.
Ένα από τα θέματα για τα οποία ανησυχεί η Γερμανία -και άλλα κράτη-μέλη- είναι η στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν στη πρότασή της.
Το Βερολίνο διστάζει να δεχθεί μια τέτοια εξουσιοδότηση της Κομισιόν, λόγω της δικαιοδοσίας που έχει σε θέματα ανταγωνισμού.
Πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ότι ιδανικά θα συσταθεί ένας νέος ανεξάρτητος θεσμός για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Μέχρι τότε όμως, το ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει το μόνιμο ταμείο διάσωσης ESM.
Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αλλαγή της συνθήκης που διέπει τη λειτουργία του ESM. Αυτό όμως θα ήταν ευκολότερο από το να αλλάξει η θεμελιώδης συνθήκη της ΕΕ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση κρατών-μελών εκτός της ευρωζώνης, όπως είναι η Βρετανία.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μπορεί να βρεθεί λύση προκειμένου ο ESM να καλύπτει κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης εάν αυτά θελήσουν να ενταχθούν στην τραπεζική ένωση.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες -ο οποίος δεν εργάζεται για την Κομισιόν- είπε ότι εν τέλει η δικαιοδοσία για την εκκαθάριση τραπεζών θα δοθεί στην Κομισιόν καθώς μόνο αυτό είναι εφικτό.
«Δια της άτοπον απαγωγής, εν τέλει επιστρέφεις στην Κομισιόν, ακόμα και αν απαιτεί χρόνο και πολλές διαπραγματεύσεις πριν φθάσουμε εκεί», είπε.
Παράλληλα, εάν χρησιμοποιηθεί ο ESM για τη στήριξη ενός μελλοντικού ταμείου αναδιαρθρώσεων αίρεται μια ακόμα βασική ανησυχία της Γερμανίας: πώς να περιορίσει την έκθεση των Γερμανών φορολογουμένων στη χρηματοδότηση της εκκαθάρισης ξένων τραπεζών.
Το ταμείο αναδιάρθρωσης θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες. Μέχρι όμως να συγκεντρωθούν αρκετοί πόροι, μπορεί να χρηματοδοτείται προσωρινά από τον ESM, είπε και ο Γιόργκι Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Παρασκευή.
Πηγή:tovima.gr