Νέο σενάριο για την πώληση του Διαχειριστή Δικτύων Ηλεκτρισμού, του ΑΔΜΗΕ, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, προκειμένου να τον απαλλάξει από τις επισφάλειες και τα χρέη προς τρίτους, που έχουν αρχίσει και πάλι να συσσωρεύονται, λόγω των αλυσιδωτών χρεών στην αγορά ενέργειας. Στόχος είναι να προσελκύσει επενδυτές ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση, που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και έχει αναχθεί από την τρόικα σε «πιλότο» για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, από όλες τις συναλλακτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα περάσουν σε θυγατρική του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ή σε φορέα που θα εποπτεύεται από τον Λειτουργό, αναφέρουν έγκυρες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση συζητήθηκε στις συναντήσεις των στελεχών του υπουργείου με το κλιμάκιο της τρόικας, συναντήσεις που συνεχίστηκαν και χθες. Προς πώληση θα βγει ο νέος, απαλλαγμένος οικονομικών βαρών, ΑΔΜΗΕ. Χωρίς το μέτρο υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η αποτυχία της ΔΕΠΑ.
Νέα χρέη
Τα προσωρινά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν πως δημιουργούνται εκ νέου χρέη, καθώς η ΔΕΗ έχει καθυστερήσει τις πληρωμές της, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα άνοιγμα άνω των 320-335 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, ενώ στα τέλη Αυγούστου οι οφειλές της ΔΕΗ προς τους δύο φορείς ήταν 240 εκατ. ευρώ . Το αποτέλεσμα είναι ο ΑΔΜΗΕ να χρωστά και πάλι στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που με τη σειρά τους χρωστούν στη ΔΕΠΑ. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΔΕΗ οφείλονται κυρίως στους ανείσπρακτους λογαριασμούς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που στα τέλη Ιουλίου έφθασαν στο 1,3 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.
Ενδεικτικό της οικονομική στενότητας στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ είναι ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου δεν πλήρωσε ούτε την Ημερήσια Αγορά (ΗΕΠ), κάτι που έγινε για πρώτη φορά, επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς. Στις αρχές του καλοκαιριού και εν όψει τότε της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ εξόφλησε τις οφειλές της προς τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ (ο οποίος με τη σειρά του πλήρωσε τους παραγωγούς), χρησιμοποιώντας κεφάλαια από δάνεια, τώρα όμως νέα εξωτερική χρηματοδότηση δεν διαφαίνεται.
Η τρόικα και το υπουργείο ελπίζουν ότι ο “νέος ΑΔΜΗΕ” θα μπορέσει να προσελκύσει ευρωπαϊκές εταιρίες. Είναι πιθανόν, μάλιστα, η προκήρυξη που θα βγεί τον Δεκέμβριο να είναι ενιαία, να συμπτύσσει τις δύο φάσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, όπως και να προχωρήσει η πώληση του 100% των μετοχών, αν το δημόσιο δεν πείσει ότι μπορεί να βρεί τα κεφάλαια για την εξαγορά του 34%.
Καθυστέρηση για ΔΕΠΑ
Εν τω μεταξύ, όσο ανακυκλώνεται το πρόβλημα των χρεών στην αγορά ενέργειας, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η προκήρυξη για την πώληση της ΔΕΠΑ, στην οποία «κτυπούν» οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι δεν πληρώνονται εγκαίρως από τον ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ και έτσι αδυνατούν να εξοφλήσουν την εταιρία για το αέριο που προμηθεύονται Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει απασχολήσει το ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα, στις μεταξύ τους επαφές. Οσο δεν βρίσκεται λύση, ο διαγωνισμός καθυστερεί και μπορεί να μετατεθεί για το 2014, συμπαρασύροντας και την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία ελέγχουν το 35% της εταιρίας αερίου.
Πηγή:imerisia.gr