Αυστηρή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον ενεργειακό τομέα άσκησε ο νέος πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης.
Σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Τύπου, που οργανώθηκε σήμερα με αφορμή και την ανάδειξη νέου προεδρείου στο Ινστιτούτο, ο κ. Χατζηβασιλειάδης επισήμανε ότι «λείπει το όραμα και μια εθνική στρατηγική στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να ευδοκιμεί η αυθαιρεσία των πολιτικών αποφάσεων». Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες για «λάθη και παραλείψεις, αλλά και απροθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που υπονόμευσαν τον άλλοτε εύρωστο ηλεκτρικό τομέα». Το αποτέλεσμα είναι, όπως υπογράμμισε, να υπάρχει ολοένα και ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, σε βάρος της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας.
Ο κ. Χατζηβασιλειάδης επισήμανε την υψηλή εξάρτηση του κλάδου της ενέργειας από εισαγωγές και την αντίστοιχη επιβάρυνση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, αφού ακόμη και η ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν κατά το ήμισυ στηρίζεται σε εισαγόμενη ενέργεια.
Δύο κύριες προκλήσεις εντοπίζει για το μέλλον ο κ. Χατζηβασιλειάδης. Τη βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή, καθώς και τις έρευνες υδρογονανθράκων. Οι τελευταίες, όπως είπε, απαιτούν συντονισμό, αλλαγή νοοτροπίας και γενναίες αποφάσεις, με σταθερά βήματα. Για το ηλεκτρικό σύστημα υπέδειξε την ανάγκη να στηριχθεί σε ένα περιβάλλον φιλικό, με προσιτές τιμές. «Χρειαζόμαστε έναν ενεργειακό τομέα με διαφάνεια, με λιγότερη εξάρτηση και ανταγωνιστικό», τόνισε.
Για το θέμα της στρατηγικής στον ενεργειακό τομέα το ΙΕΝΕ προτείνει να συσταθεί μια συμβουλευτική ομάδα, στην οποία θα επιθυμούσε και το Ινστιτούτο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, προκειμένου να χαραχθούν οι μακροχρόνιοι άξονες ενός εθνικού σχεδιασμού στον τομέα αυτό.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΙΕΝΕ Κώστας Παπαμιχαλόπουλος επισήμανε ότι το Ινστιτούτο στοχεύει στην επέκταση του στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι προκλήσεις είναι πολλές, επαναλαμβανόμενες και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Τη δραστηριότητα του ΙΕΝΕ παρουσίασε ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής Κωστής Σταμπολής. Όπως ανακοίνωσε, το ΙΕΝΕ έχει δρομολογήσει μια σημαντική μελέτη, η οποία μπορεί να αποτελέσει πυρήνα για την αγαστή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας-Βουλγαρίας στον τομέα του φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού Gas Price Hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πού θα γίνει το συγκεκριμένο Hub θα το αναδείξει η μελέτη, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014. Στην εκπόνηση της συμμετέχουν και σύμβουλοι από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ενώ από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν, εκτός από το ΙΕΝΕ, η ΔΕΠΑ και η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Το ΙΕΝΕ προσδοκά να εγγραφούν και άλλοι φορείς από την Ελλάδα.
Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική μελέτη, ολοκληρώνει το ΙΕΝΕ. Έχει ως αντικείμενο την «Ενέργεια και Απασχόληση» και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, φέτος, οπότε και θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στον τομέα της ενέργειας ανέρχεται σε 130-150.000 άτομα και στόχος της μελέτης είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό.
Το φθινόπωρο, επίσης, θα έχουν ολοκληρωθεί και τέσσερις ακόμη μελέτες του ΙΕΝΕ. Για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις προοπτικές τους (το Νοέμβριο), για την ελληνική εμπειρία από τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια (Νοέμβριος), για την εξάρτηση της Ν.Α. Ευρώπης από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων (Οκτώβριος), καθώς και για την Ενέργεια και τις Μεταφορές στην Ελλάδα (Δεκέμβριος).
Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες μελέτες του ΙΕΝΕ οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο. Ανάμεσα τους, η μελέτη για τον ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου, το ετήσιο Outlook για τις ενεργειακές προοπτικές της Ν.Α. Ευρώπης, καθώς και ο ρόλος της Κασπίας και Μαύρης Θάλασσας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Τον προηγούμενο μήνα, εξάλλου, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε την ετήσια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για το ενεργειακό διάλογο των εκπροσώπων του τομέα από όλη τη Ν.Α. Ευρώπη, από τον οποίο προέκυψε ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ευρωζώνη και την ασθενέστερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας η δραστηριότητα και οι εξελίξεις που παρατηρούνται στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής δείχνουν βάσιμα θετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Η δραστηριότητα αυτή αποδίδεται στην ανάπτυξη νέων υποδομών για το φυσικό αέριο, στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου σε Σερβία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, στην αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρισμού της Ν.Α. Ευρώπης, στην ανάπτυξη διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της περιοχής, στην εντυπωσιακή διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και στη δυναμική στροφή της Τουρκίας προς την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια.
Πηγή:iene.gr