Έπειτα από πολύμηνες, δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες το σχέδιο για ενίσχυση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δίνοντας «πνοή ζωής» στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με 344 ψήφους υπέρ και 311 κατά, το σώμα ενέκρινε την πρόταση για διόρθωση του χρηματιστηρίου μέσω της τεχνητής, προσωρινής απόσυρσης 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων – γνωστής και ως backloading – που αναμένεται να τονώσει τις τιμές έπειτα από συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ. Το σχέδιο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει νόμος.
«Πολλά κράτη-μέλη τάσσονται υπέρ. Πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ψηφοφορία», δήλωσε στο Reuters η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για την Κλιματική Δράση Κόνι Χέντεγκαρντ, παραδεχόμενη ότι «ρεαλιστικά, αυτό δεν θα συμβεί παρά μόνο μετά από τις εκλογές στη Γερμανία», το Σεπτέμβριο.
Η ψηφοφορία στο Στρασβούργο είχε και συμβολική σημασία, μετά από την απόρριψη παρόμοιας πρότασης, τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, το «όχι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδήγησε στο χείλος της κατάρρευσης το ETS, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για αντίστοιχα συστήματα εμπορίας ρύπων σε άλλες χώρες.
Αυτή τη φορά, το σχέδιο εγκρίθηκε κατόπιν έντονων πιέσεων από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά και ορισμένων κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας, της Δανίας και της Φινλανδίας. Πολωνία και Τσεχία ήταν μεταξύ των χωρών που τάσσονταν κατά του ETS φοβούμενες ότι θα επηρεάσει τις βιομηχανίες τους.
Ο Αυστριακός Ρίχαρντ Ζέμπερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος, είχε ψηφίσει «όχι» τον Απρίλιο, όμως την Τετάρτη υπερψήφισε το backloading. Όπως δήλωσε, μεταπείστηκε από μια τροποποίηση του κειμένου, που διαβεβαιώνει ότι αυτή θα είναι η πρώτη και τελευταία παρέμβαση στο σύστημα, καθώς και από τον «αστερίσκο» που προβλέπει ότι ορισμένες βιομηχανίες θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Θετικά αντέδρασε η αγορά, με την τιμή των δικαιωμάτων να καταγράφει αύξηση 9% στα 4,70 ευρώ ανά τόνο.
Πηγή: www.naftemporiki.gr