«Γιατί δεν βάλατε την εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων που προβλέπει ο ν. 3986/11»; Με αυτή την ερώτηση οι επικεφαλής της τρόικας κάλεσαν χθες την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εξασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για να «καλυφθεί» το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και να πληρωθούν οι συντάξεις όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά, μέσω της ενεργοποίησης του νόμου του 2011. Ο νόμος αυτός προβλέπει την επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων (1 τοις χιλίοις – 2 τοις χιλίοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις), ενώ το Μνημόνιο έχει προσδιορίσει έσοδα υπέρ του ΟΑΕΕ από τη συγκεκριμένη εισφορά ύψους 150 εκατ. ευρώ φέτος και 450 εκατ. ευρώ το 2014.
Εκκρεμότητα
«Η απόφαση εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομικών» απάντησε ο Γιάννης Βρούτσης με δεδομένο το γεγονός ότι ο καθορισμός της εισφοράς είχε «παγώσει» λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, ενώ δεν εκδόθηκε η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών που, με βάση το νόμο, είναι προαπαιτούμενο για τη διατύπωση γνώμης από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) και την έκδοση, στη συνέχεια, κοινής υπουργικής απόφασης με το υπ. Οικονομικών.
Η απαίτηση της τρόικας να ενεργοποιηθεί ο νόμος, προβλήθηκε στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης με το επιτελείο του υπουργείου όταν «άνοιξε» η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ που, μετά τα μαζικά «λουκέτα» επιχειρήσεων και την «αδρανοποίηση» δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών (σχεδόν 1 στους 2 καταβάλλει εισφορές για την ασφάλισή του) χρειάζεται πρόσθετη επιχορήγηση για να ανταποκριθεί στις πληρωμές συντάξεων και άλλων υποχρεώσεών του. Ηδη ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει στο πρώτο τετράμηνο το 48,3% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, ενώ έχει ζητήσει «έξτρα» χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουλίου. Η ηγεσία του υπουργείου είχε, πάντως, αντιπροτείνει να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, υποχρεωτικά για όλους με το καθεστώς του ΟΑΕΕ και όχι κατ’ επιλογήν των ασφαλισμένου του ΤΕΒΕ με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις του διατηρούμενου σε ισχύ καταστατικού του.
Μειώσεις εισφορών
Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες παρεμβάσεις που προβλέπει το Μνημόνιο και έχουν ως εξής:
Εως το Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων («ενοχλητικών φόρων» όπως χαρακτηρίζονται στο σχέδιο οι εισφορές τρίτων προς τα ταμεία) καθώς και για τη μείωση -στα επίπεδα του ΙΚΑ- των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ, και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΙΚΑ, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.
Τον Νοέμβριο θα ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016) μείωση κατά 3,9 ποσοσιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων. Τον Δεκέμβριο, με βάση τις μελέτες που θα έχουν γίνει, θα μειωθούν οι υψηλότερες σε σχέση με το ΙΚΑ εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα «προσαρμοστούν» αντίστοιχα, με «ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο», οι παροχές – συντάξεις (αν δεν υπάρχουν άλλα έσοδα, θα… μειωθούν).
Κατώτατος μισθός
Η τρόικα έδωσε «πράσινο φως» για να εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει τον «Μηχανισμό» καθορισμού του κατώτατου μισθού ύστερα από μελέτες και διαβουλεύσεις και, στο τέλος, με υπουργική απόφαση αντί νόμου). Συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ανέργων σε δήμους αμέσως μετά την απάντηση της Ε.Ε. και να εκπονηθεί σχέδιο για την κοινωνική προστασία των ασθενέστερων (περιλαμβανομένου και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πιλοτικά από την 1/1/2014) με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ταμειακή ασφυξία
«Μάχη» για τα έσοδα
Με δεδομένα την ταμειακή «ασφυξία» που αντιμετωπίζουν λόγω της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και άλλα ταμεία (όπως το ΙΚΑ που έχει απορροφήσει στο τετράμηνο πάνω από το 40% της ετήσιας επιχορήγησης), την εκτίμηση του υπουργείου ότι μεγάλο μέρος των απωλειών θα μπορούσε να «καλυφθεί» από την είσπραξη παλαιών οφειλών καθώς και από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και τη δέσμευση για σταδιακή μείωση από το 2014 – 2016 κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών υπέρ ΙΚΑ, η τρόϊκα ζήτησε:
Να επιταχυνθεί η νομοθέτηση για τη δημιουργία και τη λειτουργία, από την 1η Ιουλίου, στο ΙΚΑ του «Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία και εξωτερικούς συνεργάτες.
Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για την ανασφάλιστη εργασία (για το θέμα αυτό η γ.γ. Α. Στρατινάκη είχε ειδική συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας) και, αντίστοιχα, να μειωθούν οι ποινές για άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Πηγή:imerisia.gr