Συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς κυβέρνηση και ΡΑΕ κάτω από την πίεση της τρόικας ωθούνται σε μέτρα για την αναμόρφωση ως την 1η Ιουλίου της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, χωρίς να έχουν προηγηθεί τα βήματα που θα εξασφάλιζαν την απελευθέρωση, όπως οι δηποπρασίες φθηνής λιγντικής και υδροηλεκτρικής παγωγής ή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Στον πυρήνα των διαβουλεύσεων -την Παρασκευή έγινε στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου-, βρίσκεται η κατάργηση του cost recovery (ανάκτηση μεταβλητού κόστους) και η αναμόρφωση της αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), δύο μηχανισμών, που αφορούν στην εξισορρόπηση της δεσπόζουσας θέσης και των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνει η ΔΕΗ, μέχρι οι ιδιώτες παραγωγοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνά καύσιμα και να μπορούν να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Το πακέτο συνοδεύεται με τη θέση σε εφεδρεία ανενεργών και αντιοικονομικών μονάδων της ΔΕΗ για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού.
Μείωση κόστους
Στόχος είναι η ΔΕΗ να εξοικονομήσει περίπου 140 – 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, είναι αμφίβολο όμως αν η μείωση κόστους θα περάσει στους καταναλωτές ή θα την καρπωθεί η «ΔΕΗ – Προμήθεια», αφού οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα προβλήματα την αγορά, που κοντεύει να καταρρεύσει από τα χρέη. Η δραστική περικοπή ή η διακοπή του cost recovery από 1ης Ιουλίου, χωρίς τις δημοπρασίες φτηνής ενέργειας σημαίνει περαιτέρω απώλεια της τάξης των 20 – 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τις ιδιωτικές εταιρείες, που ήδη είναι μη κερδοφόρες και πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις από τους διαχειριστές του συστήματος.
Η ΡΑΕ, που έχει καταθέσει σχέδιο στο υπουργείο, αναμένεται ως τις 10 – 12 Ιουνίου να έχει στείλει τις τελικές προτάσεις για την αναμόρφωση της αγοράς και ως τις 20 Ιουνίου τις προτάσεις για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Οι δημοπρασίες όμως δεν προλαβαίνουν να γίνουν πράξη πριν τον επόμενο χρόνο, ενώ η πώληση μονάδων της ΔΕΗ έχουν προγραμματιστεί για το 2015.