O Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτης κατά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, τόνισε την πρόοδο της χώρας για έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν:
- η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
- ζητήματα που αφορούν στο Περιβάλλον και τη Χωροταξία
- η Αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο
- η προστασία και διαχείριση των δασών
Η ομιλία:
“
Έξοδος από την κρίση
Πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα κινδύνευε, αλλά και απειλείτο με έξοδο από το ευρώ. Κινδύνευε με πλήρη οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αποσύνθεση και μια νέα εθνική τραγωδία. Κάποιοι την θεωρούσαν Ιφιγένεια, που έπρεπε τάχατες να θυσιαστεί, για να φυσήξει ούριος άνεμος στην Ευρωζώνη. Κάποιοι στοιχημάτιζαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Σήμερα, είμαστε σε άλλη κατάσταση και άλλο κλίμα. Ύστερα από δύσκολες αποφάσεις και νέες επώδυνες θυσίες, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την παρουσία μας στο ευρώ, να αποτρέψουμε τους κινδύνους άμεσης κατάρρευσης, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να απομακρύνουμε την παραλυτική οικονομική αβεβαιότητα. Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν είναι υποψήφια Ιφιγένεια. Είναι μια χώρα που πολεμά με πίστη και αισιοδοξία για το καλύτερο. Μια χώρα που δημιουργεί, έμπρακτα, μεθοδικά και αποφασιστικά, γόνιμο επιχειρηματικό και επενδυτικό το κλίμα. Μια χώρα που βρίσκει το δρόμο της εξόδου από την κρίση, της ανάταξης και της επιστροφής στην ανάπτυξη.
Η πρόοδός μας, αναγνωρίζεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς:
- - Το ΙΟΒΕ καταγράφει σημαντική βελτίωση σχεδόν σε όλους τους δείκτες οικονομικού κλίματος.
- Το Lisbon Council, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη, ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές.
- Η Ε.Κ.Τ. πιστοποιεί ότι στο δωδεκάμηνο που έληξε τον Απρίλιο, η Ελλάδα είχε πετύχει τη μεγαλύτερη βελτίωση ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Ανέβηκε 22 θέσεις στη διεθνή κατάταξη και συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
- Ο οίκος Fitch, μόλις πρόσφατα, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
- Για πρώτη φορά, εδώ και δυόμισι χρόνια, τα ελληνικά spreads υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο του 2010, πριν μπούμε στο Μνημόνιο.
- Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ήδη από τα χαμηλότερα ανάμεσα στους «17». Δείχνουν ξεκάθαρα πως ανταποκρινόμαστε στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιτρέψει νέα κοινοτική συνδρομή για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
- Μέσα στους τελευταίους μήνες γύρισαν κοντά στα 20 δις ευρώ, από εκείνα που φυγαδεύτηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος.
- Άρχισε, ταυτόχρονα, να εκδηλώνεται έντονο διεθνές ενδιαφέρον για νέες και δυναμικές επενδύσεις. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν απτή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη.
- Φαίνεται, επίσης, ότι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θα καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ .
- Υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Και τίποτε δεν μπορεί να υποτιμάται. Όλα μαζί σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σηματοδοτούν την επιστροφή της χαμένης εμπιστοσύνης. Σημαίνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Εμπιστοσύνη στη χώρα.
Επανεκκίνηση της οικονομίας
Η αιχμή των κυβερνητικών προσπαθειών – όπως επίμονα υπογραμμίζει και έμπρακτα αποδεικνύει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- εστιάζεται τώρα στην ανάταξη του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Προωθούμε, για το σκοπό αυτό, σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, που κάνουν τη χώρα μας φιλικότερη στις επενδύσεις και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή.
- Ολοκληρώνεται σύντομα η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και επισπεύδεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, γεγονός που θα γίνει αισθητό στην αγορά με την ενίσχυση της ρευστότητας.
- Προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την πάταξη της σπατάλης.
- Εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, των μακροχρόνια ανέργων και των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
- Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος, που απλοποιεί τις διαδικασίες και αίρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
- Μπαίνει σε εφαρμογή δέσμη μέτρων και προγραμμάτων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Εφαρμόζεται, με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
- Μπαίνει τέλος στη σπατάλη και γίνεται μια νέα αρχή για την αξιοποίηση του πλούτου της χώρας και τις δυνατότητες του λαού.
Αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας και προσήλωση στις οδηγίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προχωρούμε αταλάντευτα στο σχέδιό μας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στη ξηρά και τις θάλασσές μας. Η εικόνα που πήραμε από τις σεισμικές έρευνες, στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, είναι θετική και σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αξιολογούνται, στο μεταξύ, οι επιλεγμένες προσφορές για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές, στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο, ολοκληρώνονται σύντομα οι διαπραγματεύσεις και, αμέσως μετά, θα προχωρήσουμε στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης. Παράλληλα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διασφαλιστούν νέα έσοδα, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την εθνική οικονομία. Πάντοτε βέβαια με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Περιβάλλον και χωροταξία
Βασική πτυχή της νέας αναπτυξιακής πολιτικής αποτελούν τα ζητήματα που αφορούν στο Περιβάλλον και τη Χωροταξία. Δεν μπορεί η χώρα να διασφαλίσει ούτε την ταχύτητα που χρειάζεται, ούτε την αειφορία της ανάπτυξης, εάν δεν έχει ολοκληρωμένο χωροταξικό Σχέδιο, Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Δεν μπορεί να κινηθεί με γρήγορα και σίγουρα βήματα, χωρίς στέρεο και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, αντικειμενικές και αποτελεσματικές ελεγκτικές διαδικασίες, κοινούς κανόνες για όλους. Είναι γνωστές τόσο οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος σε βάρος του περιβάλλοντος, όσο και οι καθυστερήσεις σε βάρος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Σ’ όλα αυτά, βάζουμε επιτέλους τέλος, θεσπίζοντας στέρεες θεσμικές γραμμές. Ύστερα από εντατική και συγκροτημένη δουλειά προχωρούμε άμεσα σε μια ριζική μεταρρύθμιση μακρόπνοης εμβέλειας.
Μια μεταρρύθμιση με έξι (τρεις συν δύο συν μια) θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν:
- Το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες,
- την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο,
- τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση,
- την ελεγκτική διαδικασία,
- τις δασικές παρεμβάσεις και
- Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες: Άμεσος στόχος μας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης, όσο και για την κατάρτιση και θεώρηση των δασικών χαρτών. Αλλά και να θεσπιστούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα καταστήσουν πιο γρήγορη και πιο εύκολη την έκδοση διοικητικών πράξεων (πχ έκδοση οικοδομικών αδειών) και την προώθηση συναλλαγών.
Στόχοι μας, επίσης, είναι:
- Να ολοκληρωθεί, έγκαιρα, η λειτουργία των πρώτων οριστικών κτηματολογικών γραφείων
- Να μειωθούν, ακόμη και να εξαλειφθούν, οι αμφισβητήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων.
- Να απομειωθεί το βάρος από τις τοπικές Δ/νσεις Δασών και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
- Να υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές. – Να δημιουργηθεί ασφαλές πλαίσιο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
- Να υπάρξουν ηλεκτρονικές διαδικασίες προς όφελος του πολίτη.
- Να καταγραφεί η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο
Κατηγοριοποιήσαμε τις αυθαιρεσίες με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με στόχο να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται. Δίνουμε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Επιδιώκουμε περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη:
Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο που προωθούμε…
- Αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
- Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.
- Λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
- Παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.
- Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.
- Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής.
- Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.
- Θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή», ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
- Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του Κτιρίου.
Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας προωθούμε και τη λύση σε χρονίζοντα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών:
- Απλοποιούμε και επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες.
- Αποκεντρώνουμε, τις αρμοδιότητες που αφορούν στο σχεδιασμό και μεταφέρουμε στις Περιφέρειες τα ζητήματα που αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη.
- Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του χώρου, ώστε να υπάρξει φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές.
- Αναθεωρούμε και εξειδικεύουμε τα 12 περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να εναρμονίζονται με το Γενικό, αλλά και με τα Ειδικά Πλαίσια.
- Προχωρούμε στη δημιουργία και τη λειτουργία «Τράπεζας Γης». Ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.
- Θέλουμε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ να λειτουργήσει ως one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση.
- Με μέγιστηπροθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες.
- Και όλες τις διαδικασίες (Τράπεζα Γης, one stop shop) να γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία.
- Να δώσουμε τη δυνατότητα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.
- Να λύσουμε τα προβλήματα για όσους συνεταιρισμούς βρίσκονται σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και όσους είχαν προβλήματα χωροθέτησης. Στόχος είναι να «ξεμπλοκάρουν» όσο το δυνατό περισσότεροι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Να υπάρξει ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και τόνωση της απασχόλησης. · Σ’ ό,τι αφορά την ελεγκτική διαδικασία: Στόχος μας είναι η αντικειμενική, αποτελεσματική και καθολική εφαρμογή των νόμων. Είναι ο ορθολογικός και αποτελεσματικός ανασχεδιασμός, στο πλαίσιο των αρχών της ορθής διακυβέρνησης. Θεμελιώνουμε σύστημα δίκαιο, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό. Σύστημα που να εμπεδώνει, την ισονομία, αλλά και να προάγει τη συμμόρφωσηστις ισχύουσες διατάξεις. Να διευκολύνει τις επενδύσεις. Ναπροστατεύειτο δημόσιο πλούτο και το δημόσιο συμφέρον. Με θεσμοθετημένοσυντονισμόγια την αποτελεσματικήσυνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών. Με την καθιέρωση προτύπων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Με ομογενοποίηση και τυποποίηση τόσο της μεθοδολογίας, όσο και της διαδικασίας ελέγχου. Με συγκροτημένο τρόπο στην εξαγωγή πορισμάτων και την επιβολή ποινών. Με κοινή βάση και κοινές αρχές στους ελέγχους. Με κοινούς κανόνες, γνωστούς εκ των προτέρων, σε όλους. ·
Σ’ ό,τι αφορά τις δασικές παρεμβάσεις: Βασική προτεραιότητα είναι η προστασία και διαχείριση των δασών μας ως κορμού του φυσικού μας περιβάλλοντος, φυσικού πόρου και δημόσιας περιουσίας. Προχωρούμε:
- Στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών, που αποτελούν βασικό παράγοντα στην εκμετάλλευση των δασών μας.
- Στην κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας.
- Στην επικαιροποίηση βασικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, το χαρακτηρισμό εκτάσεων.
- Στην επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών, που είναι βασικό έργο υποδομής και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και του Χωροταξικού Σχεδιασμού.
- Στην υποστήριξη της δημιουργίας και της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τη μεταποίηση και την εμπορία δασικών προϊόντων, καθώς και με την παροχή υπηρεσιών δασικής αναψυχής.
- Στην αξιοποίηση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, μέσω του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού.
- Στην υποστήριξη έργων βελτίωσης βοσκοτόπων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις.
- Στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από ήπιες επεμβάσεις, φυτεύσεις, καθαρισμούς, διαχείριση της βλάστησης, έργα αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου (Πάρκα, Άλση, Περιαστικά Δάση).
Σ’ ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό: Μετά από στενή και συστηματική συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο, προχωρούμε άμεσα στην αναμόρφωση του χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό. Στόχοι είναι:
- Ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών για τη χρήση γης και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
- Η προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης του τουρισμού, σύμφωνα με τις φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, και η ενίσχυση των τουριστικά λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών.
- Η μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο, πολυθεματικό, και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό.
- Η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού,με την αξιοποίηση ειδικών – εναλλακτικών μορφών.
- Η προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης του κλάδου και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
- Η τουριστική αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
- Η δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων, στη χωροθέτηση τουριστικών επιχειρήσεων και κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής αυτής πολιτικής, πρόκληση, αλλά και στόχος μας είναι η όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Σχεδιάζοντας, ήδη, την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, κατευθύνουμε τις χρηματοδοτήσεις σε στοχευμένες παρεμβάσεις, με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, και σε τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την ώθηση των τομέων υψηλής ανάπτυξης, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Όλες οι μελλοντικές δαπάνες επικεντρώνονται σε τομείς προτεραιότητας και στις βασικές προκλήσεις της χώρας, ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) ένα Πρόγραμμα σύνθετο στη διαχείρισή του, αλλά και με πολυσχιδείς δράσεις πρόκειται να κινηθεί ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις και παράλληλους στόχους: Οι βασικοί μας άξονες είναι:
- οι επενδύσεις σε καθαρές και πράσινες υποδομές, όπως το μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και το τραμ.
- οι σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ποσότητες για υγειονομική ταφή.
- η κάλυψη σε υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και η αξιοποίηση των εκροών και της ιλύος.
- η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, με πρόνοια για την αποτελεσματικότερη χρήση νερού πχ. στη γεωργία.
- η μετάβαση σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία. Με αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου, και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις δημόσιες υποδομές και τις κατοικίες.
- η στήριξη στην εφαρμογή ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων. Ιδίως μάλιστα η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μεγάλων πόλεων (της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και άλλων) κάποιων αποκλεισμένων (λόγω γκετοποίησης ή οικονομικής κρίσης) περιοχών τους. Προγραμματίζονται για το σκοπό αυτό παρεμβάσεις βιοκλιματικής ανάπλασης, πχ. σε χώρους συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας, εξοικονόμηση ενέργειας σε δίκτυα φωτισμού, αποκατάσταση όψεων διατηρητέων κτιρίων. Αλλά και η απόδοση στους πολίτες μεγάλων προαστιακών πάρκων – δασών με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών (Σειχ – Σου, Άλσος Καισαριανής, Αλκαζάρ, Υμηττός, κ.λ.π.).
- η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Με έμφαση… – στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων. – Στην πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και οικολογικής σήμανσης προϊόντων. – Αλλά και στην ενθάρρυνση της δημιουργίας συστάδων επιχειρήσεων (clusters).
Αναγνωρίζουμε ότι μια σειρά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν. Όπως αναγνωρίζουμε ότι είναι δική μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να γιατρέψουμε το μεγάλο ασθενή που λέγεται κράτος.
Είναι δική μας υποχρέωση να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στέρεο και υγιές. Είναι δική μας υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση επενδύσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά και για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος που είναι αναγκαία τόσο για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης όσο και για την προστασία της ποιότητας της ζωής, της δικής μας αλλά και των γενιών που έρχονται. “