Mε την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, του ΑΔΜΗΕ εντός του 2013 και την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ ξεκινά η αποκρατικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού, που θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια ως τις αρχές του 2016 το αργότερο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του σωματείου των εργαζομένων «Σπάρτακος».
Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συναντηθεί σήμερα για το θέμα με τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος της ΔΕΗ.
Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την τρόικα, προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, θα διαχωριστεί πλήρως από τη μητρική και θα περάσει σε ιδιώτη επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης θα δημιουργηθεί μία «μικρή» ΔΕΗ, στην οποία θα περιέλθει το 30% του παραγωγικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας από μονάδες λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο και θα πωληθεί σε επενδυτή.
Στην τελευταία φάση, το Δημόσιο θα διαθέσει το 17% των μετοχών της μητρικής εταιρείας. Πρόκειται για το πακέτο μετοχών που έχει ήδη μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δέσμευση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου δεσμεύονται για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή με ημερομηνία 14 Μαΐου 2013, προς τον κ. Μatthias Mors, τον επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει:
AΔΜΗΕ
Α φάση. Eίσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για τη απόκτηση ποσοστού ως το 49% της εταιρείας και ανάληψη του μάνατζμεντ. Η προετοιμασία ξεκινά άμεσα, εντός του Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει ως τον Αύγουστο, οπότε και θα δημοσιευτεί διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Β φάση. Η συμφωνία με τον επενδυτή της πρώτης φάσης θα περιλαμβάνει υποχρεωτικό όρο για την εξαγορά επιπλέον μεριδίου ως και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο 2014. Στόχος είναι η ΔΕΗ να αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, που σήμερα της ανήκει κατά 100%, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του Δημοσίου στον Διαχειριστή να μην πέσει κάτω του ποσοστού της καταστατικής μειοψηφίας.
Νέα εταιρεία
Δημιουργείται μία νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού στην οποία θα περιέλθει το 30% του δυναμικού παραγωγής της ΔΕΗ. Στην νέα εταιρεία, η οποία θα πωληθεί, θα εισφερθεί η πελατειακή βάση της ΔΕΗ καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που αναλογούν.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν γύρω στους δώδεκα μήνες για προετοιμασία, από τον Ιούνιο 2013 ως τον Ιούνιο 2014. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2015.
Πώληση 17%
Πρόκειται για το πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ που έχει περάσει από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεσή του αναμένεται να αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2015, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και να τελειώσει το αργότερο ως τις αρχές του 2016. Στόχος είναι το πακέτο αυτό να περάσει σε στρατηγικό επενδυτή. Σήμερα, μαζί με το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ το Δημόσιο ελέγχει το 51% της ΔΕΗ.
Με ισχύ 2.400 MW η μικρή ΔΕΗ
Παραγωγική ισχύς 2.400 MW, που αντιστοιχεί στο 30% του δυναμικού της ΔΕΗ, από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο συν ορυχεία λιγνίτη, το ανθρώπινο δυναμικό και την πελατειακή βάση που αναλογούν μαζί με το αντίστοιχο μέρος των δανειακών και άλλων υποχρεώσεων θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της νέας «μικρής» ΔΕΗ, που θα πωληθεί με διαγωνισμό σε ιδιώτη επενδυτή.
Στη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ θα εισφέρει περίπου 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη συν ορυχεία λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW μονάδων με φυσικό αέριο.
Οι μονάδες που θα προικοδοτήσουν την υπό πώληση «μικρή» ΔΕΗ θα προσδιοριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζονται οι λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Αμυνταίου, υδροηλεκτρικά στο Νέστο, το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή κ.λπ.
Πρόσβαση
Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, όπως το ορυχείο της Βεύης, το οποίο βρίσκεται σε διαγωνισμό από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Στο σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες, αναφέρεται ότι ορυχεία, των οποίων η εκμετάλλευση έχει προκηρυχθεί, μπορούν να δοθούν σε τρίτους
Στη νέα εταιρεία, εκτός από το ενεργητικό θα εισφερθεί και ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού της) καθώς και το αναλογικό ποσοστό δραστηριότητας της γενικής διεύθυνσης εμπορίας της ΔΕΗ, προκειμένου το παραγωγικό μείγμα, η πελατειακή βάση, αλλά και τα στοιχεία παθητικού να αντιπροσωπεύουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα και τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ.
Τέλος, ορίζεται ότι το τίμημα πώλησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω απο τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων.
πηγή: imerisia.gr