Το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 18.00, στα πλαίσια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης ECOTEC 2013 που έγινε στο Metropolitan Expo, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΉΛΙΟΣ». Η ημερίδα με τίτλο «Το Net Metering ως μια βιώσιμη ανάπτυξη για το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα», στέφθηκε με επιτυχία καθώς προσέλκυσε πλήθος ενδιαφερομένων, τόσο μελετητών και εγκαταστατών, επίσημων φορέων όσο και εκπροσώπων συνδέσμων του κλάδου.
Στην εκδήλωση, γραπτό χαιρετισμό απηύθηνε, ο Υφυπoυργός ΠΕΚΑ κ. Α. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι «η ημερίδα αποτελεί μία χρήσιμη ευκαιρία να ακουστούν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για την υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου, οι οποίες θα ληφθούν υπ’όψιν από το ΥΠΕΚΑ κατά την αναγκαία προσπάθεια του εξορθολογισμού στην οποία και προχωρούμε. Στόχος του ΥΠΕΚΑ παραμένει η διάσωση, και εν τέλει η υγιής προώθηση και στήριξη των ΑΠΕ, μέσα από έναν ρεαλιστικό και βιώσιμο μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος και τη συνέχιση των επενδύσεων, προστατεύοντας όμως ταυτόχρονα τον τελικό καταναλωτή από υπέρογκες επιβαρύνσεις ιδίως στη σημερινή συγκυρία.»
Συντονιστές της ημερίδας ήταν τα μέλη του συνδέσμου «ΉΛΙΟΣ», οι κ. Δ. Στριγκλής, Δ. Παπανδρέου, Γ. Μιχαηλίδης, Μ. Δράμαλης, οι οποίοι με σύντομες παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της ημερίδας τόνισαν την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλει ο σύνδεσμος για την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρόσφατη πρόταση του συνδέσμου, για την θεσμοθέτηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) σε κτίρια κατοικιών και επαγγελματικών εγκατάστασεων.
Στην ανάγκη εξυγίανσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας, αναφέρθηκε ο κ. Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του net metering συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος της Greenpeace δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη φορολόγηση των οικιακών φωτοβολταϊκών, εκφράζοντας έντονα την αντίθεσή του.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Σ. Καπέλος, υποστήριξε την θέση του συνδέσμου «ΉΛΙΟΣ» για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού. Την ίδια υποστήριξη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Σ. Λουμάκης, ο οποίος ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι το net metering αποτελεί ένα πραγματικά υγιές πλαίσιο για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Και οι δυο αναφέρθηκαν στη δυνατότητα χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων που θα εντάσσονται στο νέο καθεστώς του net metering, από προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα παρεμφερή χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Δ. Μακρής, Ηλεκ/γος Μηχ/κός και μέλος του συνδέσμου, ανέλυσε τις δυνατότητες του ενεργειακού συμψηφισμού στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2050. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών οικιακών εγκαταστάσεων από Ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και την ανάγκη λήψης μέτρων που να εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των ήδη εγκατεστημένων κτιριακών φωτοβολταϊκών.
Ο κ. Θ. Γαβράς, Μηχανολόγος Μηχανικός και μέλος του συνδέσμου, περιέγραψε τη διεθνή τάση του Net metering με εκτενή αναφορά στις χώρες στις οποίες έχει εφαρμοστεί. Ο κ. Θ Γαβράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει ένα απλό και καθαρό πλαίσιο, κατανοητό στον τελικό χρήστη.
Ο κ. Ν. Κόμης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος του συνδέσμου, αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τρίτες χώρες και στην δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα με το νέο θεσμικό μοντέλο. Ανέφερε ότι η χώρα μας εισάγει σχεδόν το 70% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει επιβαρύνοντας σημαντικά το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών. Η στροφή σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στις ΑΠΕ μπορεί να μειώσει σημαντικά τις χρηματικές εκροές προς το εξωτερικό.
Σημαντικές ήταν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν από το κοινό στην διάρκεια συζήτησης στο τέλος της ημερίδας, καθιστώντας σαφές το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για το Net metering και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.