O Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ” Europe unbound – overcoming stagnation: re igniting Greece’s potential “, τόνισε την μοναδική ευκαιρία της χώρας να αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο και να εξασφαλίσει μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, ως ζωτικό κομμάτι των εμπορικών, οικονομικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.
Ο ρόλος της χώρας μας μπορεί να γίνει εξαιρετικά σημαντικός τόσο για τη διακίνηση των ενεργειακών πόρων, όσο και για την στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών, αρκεί να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Η χώρα μπορεί να γίνει το «σημείο εισόδου» για τα καινούρια ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης, από «σημείο προορισμού» που ήταν μέχρι σήμερα.
“Όποια χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και τις πολιτικές, είναι αυτή που έχει τα σημαντικότερα οφέλη να κερδίσει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…” τόνισε ο Υφυπουργός. “Αυτό που παραμένει σταθερό είναι ο πάγιος πολιτικός και στρατηγικός στόχος ο δικός μας και της Ευρώπης για απρόσκοπτη, ασφαλή και επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία. Για ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας. Προχωρούμε με προσεκτικά βήματα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενεργειακών σχεδίων, ορισμένα από τα οποία λίγα χρόνια πριν έμοιαζαν πολύ μακρινά, σήμερα όμως δρομολογούνται και δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα…
Θωρακίζουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας για όλα τα εναλλακτικά σενάρια στο μέλλον με καταρτισμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις:
• Προχωρήσαμε στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Ιταλία και την Αλβανία για τον αγωγό φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline, και κάναμε όλα τα απαραίτητα βήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε ο συγκεκριμένος αγωγός να αποτελεί πια μία απολύτως ανταγωνιστική πρόταση για την μεταφορά αερίου από την Κασπία.
• Κυρώσαμε το Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, που μπορεί να μην αποτελεί πια εναλλακτική οδό για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νότιο Διάδρομο.
• Αξιολογούμε τα ευρήματα των γεωφυσικών ερευνών που διενεργήθηκαν στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ώστε να αποκτήσουμε μία πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε με ταχύτητα και στα επόμενα απαραίτητα βήματα που αφορούν την αξιοποίησή τους. Την παραγωγή και εξαγωγή ελληνικών υδρογονανθράκων σε μεγάλη κλίμακα, εαμ επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία.
• Και προχωρούμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση διακρατικών έργων ενεργειακών διασυνδέσεων χωρίς προηγούμενο, όπως η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Έργα που αναβαθμίζουν τις ενεργειακές διασυνδέσεις και διασυνοριακές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τον πάγιο και διαχρονικό στόχο της Ελλάδας για ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική.
Φυσικά, η ανάληψη ενός τέτοιου αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου προϋποθέτει και την αντίστοιχη ενδυνάμωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς σε όλους τους τομείς, ώστε αυτή να λειτουργεί αποτελεσματικά και υποδειγματικά.”