Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, κούρεμα στις ταρίφες που εισπράττουν οι χιλιάδες επενδυτές των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών αλλά με ανταλλάγματα, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα και με τους εκπροσώπους του χώρου. Πρόκειται σαφώς για ανατροπή καθώς αλλάζει τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει στο παρελθόν χιλιάδες επενδυτές με το Δημόσιο, αλλά και για μονόδρομο μετά τα λάθη της διετίας 2009-2010 όταν οι τότε κυβερνώντες θεσμοθέτησαν πλουσιοπάροχες ταρίφες χωρίς ουδείς να εξετάσει αν υπάρχουν και τα χρήματα.
Τα ανταλλάγματα για όσους από τους 6.000-7.000 επενδυτές φωτοβολταϊκών δεχθούν να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα θα είναι μείωση των επιτοκίων και επέκταση της διάρκειας των δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με παράταση της σύμβασής τους με τον Λειτοργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), π.χ. από τα 20 έτη που είναι σήμερα, στα 23.
Τόσο το υπουργείο όσο και μερίδα των εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών καθώς και οι περισσότερες τράπεζες αναγνωρίζουν ότι το κούρεμα είναι το μοναδικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που τηρείται στον ΛΑΓΗΕ. Από 333 εκατ. ευρώ το 2012, αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ φέτος και τα 1,32 δισ. ευρώ το 2014. Δίχως κούρεμα στις ταρίφες, η μόνη λύση θα είναι να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα μεταξύ των εκπροσώπων του χώρου και του ΥΠΕΚΑ, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι μιλά για κλιμακωτές περικοπές των ταριφών από 10% έως και 50% για έργα με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 έως και τα τέλη του 2013.
Τα ποσοστά θα κλιμακώνονται ανάλογα με το έτος κατασκευής του κάθε φωτοβολταϊκού, το τότε κόστος επένδυσης, το ύψος της ταρίφας που ίσχυε και τον χρόνο απόσβεσης.
Μικρότερη, π.χ., περικοπή θα υπάρξει για ένα παλαιό φωτοβολταϊκό που υλοποιήθηκε το 2009 όταν το κόστος κατασκευής ήταν πολύ μεγάλο (4 ευρώ/Watt) και η ταρίφα που εισέπραττε πολύ υψηλή (40 σεντς/KWh) και μεγαλύτερη περικοπή θα υπάρχει για ένα φωτοβολταϊκό που κατασκευάστηκε το 2012, όταν το κόστος είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1 – 1,5 ευρώ/Watt).
Τράπεζες. Την περίοδο αυτή το ΥΠΕΚΑ συζητά με δύο – τρία μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, εκείνα που έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση σε φωτοβολταϊκά δάνεια, προκειμένου να του καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα ποσοστά κουρέματος που μπορούν να αντέξουν στις ταρίφες των έργων που έχουν χρηματοδοτήσει.
Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι χωρίς ψαλίδι στις ταρίφες το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα εκτιναχθεί, οι καθυστερήσεις πληρωμής των επενδυτών από 5 μήνες θα φτάσουν τον… χρόνο και πως τα φωτοβολταϊκά δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει θα γίνουν όλα κόκκινα. Ωστόσο, το ύψος των περικοπών πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μη διακυβευτεί η εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς η αποπληρωμή γίνεται με μέρος από τα έσοδα που εισπράττει ο επενδυτής. Επομένως, αν αυτά μειωθούν, αυτομάτως τίθεται και θέμα αποπληρωμής των δανείων. Με βάση τα παραπάνω θεωρείται βέβαιο ότι τα τελικά ποσοστά περικοπών στις ταρίφες θα είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν διαρρεύσει (10% – 50%).
Εφόσον το κούρεμα είναι λελογισμένο, οι τράπεζες δηλώνουν διατεθειμένες να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων δανειοδότησης και να μειώσουν τα αντίστοιχα επιτόκια. Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ εξετάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδεχόμενο να παρατείνει για όσους δεχτούν να συμμετάσχουν στο κούρεμα τη χρονική διάρκεια της σύμβασής τους με τον ΛΑΓΗΕ κατά ακόμη 3 χρόνια, από τα 20 έτη που είναι σήμερα στα 23 έτη.