Μια πολύ διεξοδική ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η αγορά των ΑΠΕ έκανε ο Μιχάλης Φιλίππου, υπηρεσιακός διευθυντής συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ, μιλώντας χθες στην ημερίδα του ΙΕΝΕ «Η Βιωσιμότητα των Επενδύσεων ΑΠΕ: Κρίσιμες Επιλογές»που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ. Ανάμεσα στα λεπτομερή στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φιλίππου συγκαταλέγονται οι προβλέψεις για τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ φέτος, καθώς και για την πορεία του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού.
Ο κ. Φιλίππου τόνισε με έμφαση ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται πρόσθετα διορθωτικά μέτρα» από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ και να ανακουφιστεί η αγορά. Ο ίδιος παρομοίωσε την αγορά με πλοίο και είπε: «Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, το οποίο ή θα σωθεί ή θα βυθιστεί αύτανδρο».
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των φωτοβολταϊκών, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι πλέον παρατηρείται και στη χώρα μας το φαινόμενο sunset, το οποίο μέχρι στιγμής συνέβαινε σε πιο ώριμες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κατά τις ώρες αιχμής, τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν είναι πλέον τόσο πολλά, ώστε επηρεάζουν σημαντικά την καμπύλη φορτίου του συστήματος και δημιουργούν προβλήματα ρύθμισης φορτίου/συχνότητας.
Μετά τις μαζικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών των δύο πρώτων μηνών του 2013, ο κ. Φιλίππου και ο ΛΑΓΗΕ αναμένουν άλλα 150 περίπου MW να εγκατασταθούν μέσα στον Μάρτιο, αν και ο ακριβής αριθμός δεν αποκλείεται καθόλου να είναι μεγαλύτερος στην πράξη. Στη συνέχεια όμως και μόλις ξεπεραστούν οι προθεσμίες του πρώτου τριμήνου, τα φωτοβολταϊκά προβλέπεται να επιβραδύνουν και να κλείσουν το έτος με περίπου 965 MW νέων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά θα σημειώσουν σαφή κάμψη το 2014 με μόλις 200-250 MW σε ολόκληρη τη χρονιά.
Αναφορικά με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εισροές γύρω στα 1,5 δις. ευρώ φέτος και απαιτήσεις ύψους κοντά στα 2 δις. ευρώ, γεγονός που θα ανεβάσει το σωρευτικό έλλειμμα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Αναφερόμενος στις αιτίες για την σημερινή αρνητική κατάσταση στην αγορά, ο κ. Φιλίππου σχολίασε μεταξύ άλλων ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμόστηκε μηχανισμός ελέγχου για την ανάπτυξη της κάθε τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η ισορροπία στις πραγματικές εγκαταστάσεις τους, με πάρα πολλά φωτοβολταϊκά και σχετικά λίγα αιολικά.
Τέλος, ο κ. Φιλίππου παρατήρησε ότι στην δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκονται οι καταναλωτές στις μέρες μας, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η εφαρμογή βιώσιμων μέτρων για τις ΑΠΕ.
Πηγή:iene.gr