Ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία της πώλησης της ΔΕΠΑ – μετά και την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας πώλησης – θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη και αμετακίνητη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους το διαγωνισμό και με μοναδικό κριτήριο την υψηλότερη προσφορά.
Παρά τις ενστάσεις αλλά και τις πιέσεις που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά – με την ολιγοήμερη αναβολή που συμφωνήθηκε με τη συναίνεση όλων των συμμετεχόντων – και η τελική απόφαση θα ληφθεί με ανταγωνιστικούς όρους.
Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους την πώληση, τα δεδομένα ως προς τους ενδιαφερόμενους διαμορφώνονται ως εξής: η πλευρά της Gazprom, παρά την αλλαγή (όπως είχε ζητήσει) των όρων σε σχέση με την εγγύηση συνεχίζει να διατηρεί συγκεκριμένες επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις αυτές, που ακόμη παραμένει ασαφές πως θα αποτυπωθούν στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, σχετίζονται με το γεγονός ότι η Gazprom είναι ταυτόχρονα προμηθευτής και παραγωγός. Υπό τις συνθήκες αυτές θεωρείται πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές η πώληση της ΔΕΠΑ στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά με τις αλλαγές στους όρους του SPA έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα και τις «ανησυχίες» της ρωσικής εταιρείας στο μέτρο βεβαίως που της αναλογεί.
Οι επιφυλάξεις σε σχέση με τη Gazprom δεν φαίνεται να ισχύουν στην περίπτωση του έτερου διεκδικητή, της εταιρείας Sintez, η οποία και εκτιμάται ότι θα προσέλθει κανονικά στον διαγωνισμό με υψηλή δεσμευτική προσφορά. Στην περίπτωση της Sintez, πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η προσφορά που θα κατατεθεί θα αφορά συνολικά τον όμιλο ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ ή τελικώς η εταιρεία θα διεκδικήσει μόνο τη μητρική εταιρεία.
Για το ΔΕΣΦΑ εξάλλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την PPF του πανίσχυρου τσέχου επενδυτή Petr Kellner θα δώσει το παρών με ανταγωνιστική προσφορά, διεκδικώντας την απόκτηση της εταιρείας που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς του φυσικού αέριου στην Ελλάδα.