Μήνυμα προς την τρόικα για μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στη Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα “Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα”, όπου τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat rate) της τάξης του 15% για την επιχειρηματικότητα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, παρουσία του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Antonio Tajani, αρμόδιου για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιομηχανία.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις όταν ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία, επιβάλλουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές, ενώ η μείωση των συντελεστών θα δημιουργήσει και κίνητρα για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, εν μέσω κρίσης, δεν μπορεί να δεσμευτεί για ένα δίκαιο, καθαρό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, προτεραιότητα όμως της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιηθούν υψηλά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα για τον επόμενο χρόνο γιατί “όσο θα πιάνουμε τους στόχους θα κατεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές”.
“Μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλια θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και έδωσε έμφαση στην ανάγκη απλοποίησης του θεσμικού πλαισιου των εξαγωγών.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Antonio Tajani από την πλευρά του, ότι ”οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες, οι οποίες όμως θα καταστούν άχρηστες εάν δεν επιτευχθεί ανάπτυξη”, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη ιδαιίτερα σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι κατασκευές και ο τουρισμός με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κ. Χατζηδάκης: “Η Ελλάδα γίνεται χώρα επενδυτικών ευκαιριών”
Η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία -δηλαδή 8,2 στα 10- ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης στη νέα έκθεση του Lisbon Council και της Berenberg Bank, που αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών- μελών της Ευρωζώνης και τριών ακόμη, με βάση την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, την εξωστρέφεια, το εργασιακό κόστος και τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του στην ίδαι εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, έχει την άριστη κατάταξη (10 στα 10).
Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, η πρόσφατη επίδοση της χώρας είναι πολύ καλή, βρίσκεται στην 5η θέση.
«Συνολικά, αυτή η νέα έκθεση, είναι μια επιβεβαίωση πως προχωράμε στον σωστό δρόμο. Και κυρίως, στέλνει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα επενδυτικών ευκαιριών, αν και ασφαλώς, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν, όχι στο επίπεδο των μέτρων λιτότητας, αλλά στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών» είπε ο υπουργός.
Υπενθύμισε, μεταξύ των όσων προωθούνται από το υπουργείο, την παρουσίαση εντός του μηνός, του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών, ότι πολύ σύντομα, έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ότι ετοιμάζονται με τον ΟΟΣΑ ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και ότι έχουν αρχίσει και “τρέχουν” χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω ΕΤΕΑΝ, ΕΤΕπ και σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία επενδυτικού Ταμείου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη -ιδίως δε στον Νότο- είναι αναμφίβολα κρίσιμη. Τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανάπτυξη παραμένουν ανησυχητικά. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Οφείλουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνδυάσουμε τα υφιστάμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με νέες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής».
Το αργότερο έως την Τετάρτη η συνάντηση Α. Σαμαρά – τρόικας
«Μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα» θα συναντηθεί ο Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να δει τους εκπροσώπους των δανειστών την Κυριακή, ωστόσο η εμπλοκή που υπήρξε σε κρίσιμα θέματα, και κυρίως στις απολύσεις στο δημόσιο και τον αριθμό των δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, οδήγησε σε αναβολή.
Σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμότητα της τετ α τετ συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους επικεφαλής της τρόικας, δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία η χώρα πρέπει να «συμμετέχει» με κλειστά τα θέματα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις σε μια χώρα που πλήττεται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές κι ενώ οι γείτονες έχουν τη φορολογία στο μισό.
«Δεν γίνεται», τόνισε χαρακτηριστικά, «και το λέω τώρα που είναι σε εξέλιξη οι επαφές με την τρόικα και υπάρχουν αναταράξεις».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος τον Ιούνιο, λέγοντας ότι θα είναι απλούστερο, θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις, τεχνολογία για επαληθεύσεις στοιχείων, αλλά και χαμηλότερους συντελεστές.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί, αν και είναι υπέρ ενός χαμηλού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς «προτεραιότητα είναι να σταθεροποιήσουμε τα πλεονάσματα».
«Όσο θα πιάνουμε τους στόχους, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε τους συντελεστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση του Δημοσίου.
Υπογράμμισε επίσης, ότι πρέπει να παραμείνουμε στη σφαίρα της αξιοπιστίας, «πρέπει να υπάρχει άγκυρα αξιοπιστίας κι αυτό που λέμε να το κάνουμε», ενώ περιέγραψε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την επιχειρηματική δραστηριότητα.