Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η “ζημιά” από ενδεχόμενο εξοστρακισμό της Κύπρου από το ευρώ, θα ήταν μικρότερη έναντι της ζημιάς από την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρωζώνη όσο αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης.
Και στην “γραμμή” αυτή η τρόικα έχει την εντολή να παραμείνει αδιάλλακτη έναντι της κυπριακής κυβέρνησης και των εναλλακτικών προτάσεων που δεν περιλαμβάνουν τον όρο “κουρέματος” των τραπεζικών καταθέσεων πάνω από τα 100 χιλ. ευρώ.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr από το Λουξεμβούργο, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την “ανελαστικότητα” του όρου αυτού, γεγονός που έχει υποχρεώσει τους Κύπριους ηγέτες να αναζητήσουν απαντήσεις “συμβατές με τους κοινοτικούς κανονισμούς”.
Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως η Eurostat αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να κάνει δεκτή οποιαδήποτε πρόταση που θα καταλήγει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα σε χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από το κυπριακό κράτος (Ασφαλιστικά Ταμεία, κ.λ.π.).
Η αναφορά αυτή συσχετίζεται με τις προτάσεις οι οποίες κάνουν λόγο για την δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 δισ. ευρώ στο συνολικό “πακέτο διάσωσης” της Κύπρου. Στην τρόικα επιφυλάσσονται να εξετάσουν κάθε σχετική πρόταση με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Eurostat.
Άλλες πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για εναλλακτική πρόταση η οποία θα μπορούσε να υιοθετήσει την απαίτηση για το bail -in των κυπριακών τραπεζών με κεφάλαια των καταθετών (άνω των 100 χιλ. ευρώ), αλλά θα προβλέπει παράλληλα αποζημείωσή τους με ομόλογα που θα συνδέονται με τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΚΤ για την διακοπή χρηματοδότησης μέσω ΕΛΑ στις 25/3 θέτει ανελαστικό τελικό όριο την Κυριακή για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Πηγή:www.capital.gr