Η συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ -του κ. Τάκη Αθανασόπουλου ως προέδρου και του κ. Γεώργιου Μέργου ως μέλους- ώθησε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ σε παραίτηση για λόγους ευθυξίας, όπως αναφέρουν στις επιστολές τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Αιτία για τις παραιτήσεις στάθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον Γιάννη Στουρνάρα.
Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα προταθεί ο νέος υποψήφιος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούσαν την αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου, ωστόσο οι εξελίξεις δεν προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Ή για να το πούμε διαφορετικά, μόλις πληροφορήθηκαν για τις επιστολές δεν υπήρξε κινητοποίηση κανενός μηχανισμού για να αποτρέψει τις παραιτήσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θεώρησε πως βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά από τη συγκεκριμένη ποινική δίωξη, καθώς με τη νέα του θέση είναι αναγκασμένος να προβεί σε διάφορες αποφάσεις, όντας ουσιαστικά “ακάλυπτος” από νομικής πλευράς για τη δράση του. Το ερώτημα βεβαίως που γεννάται είναι πώς ο αντικαταστάτης του θα προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις έχοντας ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
Η δίωξη
Η δίωξη αφορά στην υπογραφή της σύμβασης το 2007 για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι η οποία αν και θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελής, προκαλώντας ζημία στο δημόσιο που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007.
Ο εισαγγελέας έκρινε πως θα έπρεπε τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ να είχαν διαβλέψει ότι δεν θα κατασκευαστεί εγκαίρως ο αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος αποτελούσε προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας στο Αλιβέρι.