Μετά τις απανωτές ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τις προτάσεις ΡΑΕ όσον αφορά τα τιμολόγια και φημολογίες για αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που φτάνουν στο 49%, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα εξής:
¨Σχετικά με παρερμηνείες που έχουν προκύψει, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Αρθούρος Ζερβός, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε – για ακόμη μια φορά – τη διαδικασία σε σχέση με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζερβός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, η ΔΕΗ υπέβαλε τις προτάσεις της, στις οποίες και αναφέρθηκε, με βάση τα στοιχεία κόστους της ενέργειας, όπως όφειλε, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία και θα κάνει σχετική γνωμοδότηση, με την τελική απόφαση σχετικά με το ύψος των τιμολογίων να λαμβάνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η ΔΕΗ με τις συγκεκριμένες προτάσεις, που αναφέρονται μόνο στα κόστη ενέργειας, σε καμιά περίπτωση δεν υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ”
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013:
- 10,8% από 1.1.2013,
- 6,3% την 1.5.2013 και
- 6,1% την 1.7.2013).
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για καταναλώσεις από 0 – 400 kWh η αύξηση θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400 – 800 kWh θα είναι 10 ευρώ το μήνα, από 800 έως 3.000 kwh υπολογίζεται σε 15 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ από 3.000 kWh και άνω η αύξηση θα είναι 20 ευρώ το μήνα. Πρόβλεψε πάντως ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες, καθώς η πάγια πρακτική θέλει τη ΡΑΕ να εγκρίνει κατά παράδοση μικρότερες αυξήσεις από τις προτάσεις της ΔΕΗ.
Επανέλαβε ακόμη ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία», ενώ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 660 εκατ. ευρώ από τη χαμηλή τάση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, (+60% σε σχέση με πέρυσι) 300 εκατ. στην υψηλή τάση που οφείλονται σε δύο επιχειρήσεις, Λάρκο και Αλουμίνιο και 170 εκατ. από το Δημόσιο.