Toν κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα στο τέλος του 2012 κοινοτικά κονδύλια που μπορεί να φθάσουν ως τα 3,3 δισ. ευρώ , καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί 1.205 έργα του ΕΣΠΑ επισημαίνει η τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, παρότι δέχεται ότι η απορρόφηση των κονδυλίων έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, κυρίως χάρη του αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ε.Ε.
Η έκθεση της task force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ανακοινώθηκε χθες.
Στο τέλος Νοεμβρίου η Ελλάδα είχε απορροφήσει το 46,25% των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής ύψους 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007 – 2013, ποσοστό ενισχυμένο κατά 11,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφησης κυμαίνεται στο 44,97%. Στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης η απορρόφηση στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 50,91% έναντι 46,43% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο Ταμείο Συνοχής η ελληνική επίδοση είναι στο 42,1% έναντι 39,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα υστερεί με απορρόφηση 36,8% στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (μ.ο. Ε.Ε. 46,14%).
60 έργα
Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται γαι την ολοκλήρωση των 1.205 ημιτελών έργων ανέρχεται σε περίπου 262 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 60 έργα ενδέχεται να παραμείνουν σε εκκρεμότητα, αντιπροσωπεύοντας ποσό 65 εκατ. ευρώ (κοινοτική συμμετοχή), ενώ έχει δοθεί παράταση ως τις 31/3/2013 για την ολοκλήρωση 300 έργων, που αντιπροσωπεύουν κοινοτική χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους αυτοκινητόδρομους, υπογραμμίζοντας ότι πριν το τέλος του χρόνου πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή οι επικαιροποιημένες προτάσεις. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις και έχει λάβει μέτρα για την υλοποίηση των έργων, όπως την αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης και ένα νέο μέσο επιμερισμού κινδύνου για την υποστήριξη της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης δίνεται έμφαση στη σύσταση του Ταμείου για την Ανάπτυξη, που πρότεινε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2012 και στη διερεύνηση της προώθησης μικροπιστώσεων, ακόμα και μέσω μη τραπεζικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Η Ομάδα Δράσης υπογραμμίζει την αποτυχία του ΕΤΕΑΝ , το οποίο ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 θα μπορούσε να είχε χορηγήσει 1,260 δισ. ευρώ και έδωσε μόλις 49 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή δεν μπόρεσε να χορηγήσει περισσότερα δάνεια για κεφάλαια κίνησης και δεν διεύρυνε τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Σε αντίθεση υψηλή απορρόφηση είχε το πιό ευέλικτο πρόγραμμα Jeremie.
Δράσεις
H έκθεση αναφέρει επίσης δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Ανάπτυξης – Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης σε ανακοίνωσή τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων καθώς εντός των ημερών η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, με αποτέλεσμα την ουσιώδη αλλαγή της εικόνας των απορροφήσεων. «Τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος του χρόνου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Καθησυχάζει ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης – Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων, καθώς εντός των ημερών η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, με αποτέλεσμα την ουσιώδη αλλαγή της εικόνας των απορροφήσεων.
Στα 262 εκατ.
Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των 1.205 ημιτελών έργων ανέρχεται σε περίπου 262 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 60 έργα ενδέχεται να παραμείνουν σε εκκρεμότητα, αντιπροσωπεύοντας ποσό 65 εκατ. ευρώ (κοινοτική συμμετοχή), ενώ έχει δοθεί παράταση έως τις 31/3/2013 για την ολοκλήρωση 300 έργων, που αντιπροσωπεύουν κοινοτική χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ.
πηγή: imerisia.gr