“Η Ελλάδα, η πατρίδα μας δίνει σήμερα σκληρό και επώδυνο αγώνα για την επιβίωσή της. Οι ημέρες, οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι. Έχουμε όμως, τώρα τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε. Και να φιλοδοξούμε για τον τόπο μας.
Παραμερήσαμε οριστικά την αναξιοπιστία του χθες. Παραμερίζουμε τώρα και τα σύννεφα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Ξανακερδίζουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Ξέρουμε που είμαστε. Ξέρουμε και προς τα πού θέλουμε να πάμε. Σε ένα στέρεο, υγιές, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης. Σε μία νέα προοπτική! Με δυναμική οικονομία και συνεκτική κοινωνία.
Μέρος της απάντησης που καλούμαστε να δώσουμε είναι και το όραμά μας για βιώσιμη πόλη, με δυναμική ανάπτυξης. Αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο.
Δεν είναι υπερβολή. Είναι ακριβώς έτσι.
Γιατί ο τρόπος και το πνεύμα με το οποίο οργανώνεται το αστικό περιβάλλον καθορίζει την αναπτυξιακή δυναμική.
Στη βιώσιμη πόλη συγκλίνουν οι περιβαλλοντικές και οι αναπτυξιακές διαδικασίες.
Συναντώνται στην ουσία δύο στόχοι:
Ένας οικονομικός στόχος που αναφέρεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα κάνουμε ανταγωνιστικά και συγκεκριμένα στις ευκαιρίες που δημιουργεί στην επιχειρηματικότητα, στην επένδυση, στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ένας πολιτικός στόχος που αναφέρεται στο δημόσιο χώρο και τελικά στη ανάπτυξη μιας πιο ουσιαστικής κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης. Αλλά και στην ανάδειξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Και στο φιλότιμο, τη φιλοξενία, τη φιλοπατρία των ανθρώπων της.
Σ’αυτό το πνεύμα λοιπόν, η οργάνωση της αναγκαίας αυτής στροφής, της αρχιτεκτονικής και της στρατηγικής για το βιώσιμο σπίτι, τη βιώσιμη γειτονιά, τη βιώσιμη πόλη, απαιτεί έναν ευρύτερο βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο οποίος δε μένει στις υλικές υποδομές. Αλλά εστιάζει και στην εξασφάλιση της πραγματικά ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε βασικές υπηρεσίες. Που συντηρούν τον κοινωνικό ιστό, ανανεώνουν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αλλά και ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη επένδυση. Την καινοτομία.
Η βιώσιμη πόλη για την οποία συζητάμε σήμερα, είναι η «έξυπνη πόλη» την οποία πριν από τρία χρόνια, εδώ στη Θεσσαλονίκη, είχαμε θέσει, και αν μου επιτρέπεται η προσωπική αναφορά, είχα θέσει με ένταση, στην ατζέντα για το σχέδιο της πόλης. Σε όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα αλλά και την ποιότητα ζωής. Από την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή της, την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων, την προώθηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της καλύτερης λειτουργικότητάς της αλλά βεβαίως και της ανάπτυξής της.
Πριν από τρία χρόνια, λίγο πριν την κλιμάκωση της κρίσης όλα όσα περιγράφουν αυτό το μοντέλο ήταν διορατικότητα για το καλύτερο. Σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και επιβίωση.
Προχωρώντας λοιπόν ένα βήμα παραπάνω και εκπληρώνοντας το αυτονόητο καθήκον της πολιτείας να συμβάλλει στην θωράκιση αλλά και ανάταση της Θεσσαλονίκης βάζουμε στο τραπέζι 2 ιδέες , 2 περιβαλλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν την πόλη από το βουνό και τη θάλασσα.
Η πρώτη αφορά μια ουσιαστική οργανωμένη παρέμβαση στο Δάσος του Σέιχ Σου ώστε να καταστεί για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, ένας ελκυστικός προορισμός αναψυχής. Στη σημερινή εποχή που η οικονομική συγκυρία δυσκολεύει δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικέων να αξιοποιήσουν τον όποιο ελεύθερο χρόνο τους, μπορεί το Σέιχ Σου, αναβαθμισμένο, οργανωμένο να αποτελέσει ένα φιλόξενο χώρο υποδοχής για όλους τους Θεσσαλονικείς. Το ΥΠΕΚΑ μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση του στόχου αυτού με την απαραίτητη βέβαια συνεργασία και αποδοχή των αρμόδιων αρχών και φορέων της πόλης.
Η δεύτερη αφορά το Θερμαϊκό κόλπο και την ποιοτική αναβάθμισή του. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα εδώ δεν είναι οι επιπλέοντες ρύποι οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αποτελούν βασικούς παράγοντες και για την αισθητική υποβάθμισή του.
Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσής του, που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και που θα φιλοδοξεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, στην πηγή. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας και διερευνούμε σε όλα τα επίπεδα τις δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας δράσης.
Κι αν αυτές είναι κάποιες στοχευμένες «σκέψεις – δράσεις» για την όμορφη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμιστικών αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη ξεκινήσει στον τομέα ευθύνης μου στο ΥΠΕΚΑ, ακριβώς στο πνεύμα της βιώσιμης χωροταξίας και πολεοδόμησης.
Πρωτοβουλίες όπως :
- η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων
- η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις
- η αναθεώρηση και εξειδίκευση του πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για την περιφέρειά μας, όπως και για τις άλλες περιφέρειες της χώρας.
- η Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για τα αυθαίρετα με πρωταγωνιστικό το ρόλο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
- η έκδοση οδηγιών για τη σωστή εφαρμογή του ΝΟΚ, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με περιβαλλοντικές προϋποθέσεις
- η συνολική και συγκροτημένη αντιμετώπιση του ζητήματος των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδότησης
Με ορθολογική διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε. Και στην πρώτη γραμμή εδώ είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι,
Άμεσος στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ύφεσης, η σταθεροποίηση και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Μπορούμε, όμως, να τον διαβούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Και κάτι ακόμη:
Ό,τι γίνει τώρα μπορεί να γίνει σε μια σωστή βάση. Το γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει όλα όσα μπορούσαμε, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώριά τους, μπορεί να αποβεί και μια σημαντική ευκαιρία.
Αρκεί να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στο στόχο.
Πιστεύω πως βάζοντας τα πράγματα στη σωστή σειρά και κάνοντας τις απαιτούμενες αλλαγές με αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε τη βιώσιμη πόλη, τη βιώσιμη ανάπτυξη.”