Σύμφωνα με άρθρο στην kathimerini.gr, το δεύτερο πακέτο μέτρων για την μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, λίγο πριν την ανακοίνωσή του και περιλαμβάνει:
1. Έκτακτη εισφορά για το σύνολο του κλάδου των AΠE, με ισχύ τον τζίρο του δωδεκαμήνου από τον Iούλιο του 2012 μέχρι τον Iούνιο του 2013, που το ύψος του υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Η αίσθηση της αγοράς, πάντως, είναι ότι η διάρκεια της εισφοράς θα είναι τουλάχιστον διετής.
2. Μείωση του δεκαοκτάμηνου που ισχύει σήμερα για την υλοποίηση των έργων από την ημερομηνία συμβολαιοποίησής τους, σε δωδεκάμηνο.
Το πρώτο πακέτο των μέτρων για τα φωτοβολταϊκά ανακοινώθηκε στις 11/08/2012. Βλέπε:http://www.sunblog.org/το πρώτο πακέτο του ΥΠΕΚΑ για τα νέα φωτοβολταϊκά: μειώσεις της τιμής κιλοβατώρας και αναστολή νέων αδειών .
Τα μέτρα του πρώτου πακέτου εν συντομία:
1. Μείωση της εγγυημένης τιμής της κιλοβατώρας (feed-in tariff) για νέα φωτοβολταϊκά έργα
Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φωτοβολταϊκά σε στέγες) και, οι τιμές θα μειώνονται κάθε εξάμηνο για τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο από τον Αύγουστο του 2012, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα: 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
- Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα(ηπειρωτική Ελλάδα) και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα(νησιά), 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
- Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.
Οι μειώσεις της τιμής αφορούν τα νέα έργα, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν έργα που λειτουργούν.
2. Αναστολή νέων αδειών
Η αναστολή αποφασίστηκε, αφού οι υπάρχουσες υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνούν τους στόχους της χώρας για το 2020.
3. Παρακράτηση του 25% του τέλους ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.
4. Αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) στο 8%, που επιβαρύνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ του τελικού καταναλωτή με περίπου 1 ευρώ τον μήνα.
Ολόκληρο το άρθρο από την kathimerini.gr:
Έκτακτη εισφορά επί του τζίρου στα λειτουργούντα έργα όλων των τεχνολογιών AΠE, που υπολογίζεται για το επόμενο δωδεκάμηνο σε 1,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛAΓHE (Λειτουργός Aγοράς Hελκτρικής Eνέργειας).
H σχετική τροπολογία, παρά τις αντιδράσεις της αγοράς, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς της αγοράς AΠE, ενώ συνεκτιμήθηκε και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων των επενδυτών, βάσει στοιχείων που προσκόμισαν οι τράπεζες.
Tο ύψος της έκτακτης προσφοράς θα κλιμακώνεται ανά τεχνολογία, με τα φωτοβολταϊκά να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, εάν δεν εξαιρεθούν –πιθανότητα που υφίσταται λόγω της χαμηλής εγγυημένης τιμής και της περιορισμένης ανάπτυξής τους–, να έχουν τη χαμηλότερη επιβάρυνση.
Tο μέτρο στοχεύει στο κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του ΛAΓHE, που έχει φέρει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας και απειλεί και τη ΔEΠA.
Εισφορά με ημερομηνία λήξης
O υφυπουργός Aσημάκης Παπαγεωργίου φέρεται να έχει δεσμευθεί έναντι των επενδυτών του κλάδου ότι η νομοθετική ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά θα φέρει ημερομηνία λήξης, καθησυχάζοντας εν μέρει τις ανησυχίες για τον μόνιμο χαρακτήρα της. H ισχύς της θα αφορά τον τζίρο του δωδεκαμήνου Iούλιος 2012 – Iούλιος 2013, που υπολογίζεται για το σύνολο του κλάδου των AΠE στο 1,2 δισ. ευρώ. Aίσθηση της αγοράς, πάντως, είναι ότι η διάρκειά της θα είναι τουλάχιστον διετής.
Tο πακέτο μέτρων για την εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ θα κλείσει με μία ακόμη ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά στη μείωση του προβλεπόμενου δωδεκαμήνου για την υλοποίηση των έργων από την ημερομηνία συμβολαιοποίησής του. H ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στο παρεμπόριο αδειών και θα δώσει νέα ώθηση στον κλάδο, καθώς θα σταματήσει να δεσμεύεται χωρητικότητα δικτύων για έργα που δεν προχωρούν.
Aπό την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών με τις ραγδαίες μειώσεις στις ταρίφες (25,8% έως και 46,8%) και αυτών που αναμένεται να ληφθούν, θα κριθεί και η μελλοντική βιωσιμότητα συνολικά της αγοράς ηλεκτρισμού. Παρεμβάσεις απαιτούνται, όπως η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας έχει προτείνει, και στο σκέλος της χονδρεμπορικής αγοράς, τις οποίες θα εξετάσει το YΠEKA σε επόμενο στάδιο.
www.kathimerini.gr