Ο κ. Μανιάτης σε ομιλία του στην ημερίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA ENERGY CLUB του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα» αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική του υπουργείου και τόνισε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η συγκεκριμένη πολιτική.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Η ενεργειακή μας πολιτική στηρίζεται στους ακόλουθες πυλώνες:
- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις ενεργειακές εταιρίες με στόχο τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.
- Είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.
- Εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο, ανεξάντλητο, πλήρως ανεκμετάλλευτο εθνικό κοίτασμα ενέργειας, στην πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της Ευρώπης. Αναμένεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της σπατάλης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
- Επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, σε νέες περιφέρειες της χώρας.
- Στήριξη με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας, ώστε να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα της «ενεργειακής φτώχιας».
- Προώθηση του εθνικού προγράμματος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, καθώς και τη μείωση των εκροών εθνικής δαπάνης για εισαγωγές πετρελαιοειδών, ύψους 12 δις ευρώ το χρόνο.
- Διαμόρφωση συνθηκών διέλευσης διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακό hub της ευρύτερης περιοχής και βασικός μοχλός στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης σε στενή συνεργασία με την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, όπως Ισραήλ και Ιταλία.
Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσαν στο εθνικό δίκαιο, με το ν. 4001/2011, τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ήδη σήμερα λειτουργούν ξεχωριστές εταιρίες για τη διαχείριση των δικτύων και της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού με ορόσημο το 2014. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, εκτός ΔΕΗ.
Δώσαμε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς μειώθηκαν δραστικά τα στάδια και οι χρόνοι της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα, η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 77%, από 1.400 MW το Σεπτέμβριο 2009, σε 2.500 MW το Δεκέμβριο 2011.
Εφαρμόζουμε ειδικά τιμολόγια 350.000 οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα, ΑμΕΑ) για τα οποία δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με χρεώσεις έως και 30% χαμηλότερες από τις χρεώσεις των υπόλοιπων νοικοκυριών.
Επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας με τη δημιουργία τριών (3) νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ενώ παράλληλα έχουν θεσμοθετηθεί οι ΕΠΑ Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας σπουδαίος εθνικός στρατηγικός στόχος με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, τη στήριξη των ελληνικών βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων του κλάδου της οικοδομής, καθώς και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ήδη υλοποιούμε προγράμματα ύψους, άνω του 1.000.000.000€ (ενός δις ευρώ), όπως το «Εξοικονομώ κατ’οίκον» (50.000 αιτήσεις νοικοκυριών), το «Εξοικονομώ στους ΟΤΑ» (άνω των 100 δήμων), το «Χτίζοντας το Μέλλον» (πάνω από 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια), κ.ά.
Μια μεγάλη επενδυτική πρόκληση αποτελεί η εξοικονόμηση μεγάλου μέρους των πάνω από 500 εκατ. ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο για ενέργεια, στα 200.000 δημόσια κτίρια της χώρας.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στο link: www.ypeka.gr