Στις 04/04/2012 η εταιρεία ερευνών αγοράς IMS Research (Wellingborough, Μεγάλη Βρεττανία), δημοσιεύσε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια δυναμικότητα φωτοβολταϊκής ενέργειας θα αυξηθεί το 2012 από 3,5% έως 21%, από 27,8 μέχρι και 32,6 γιγαβάτ.
Η έρευνα με βάση τα δεδομένα του πρώτου τρίμηνου του 2012, υποθέτει ότι το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά θα μειωθεί από 69% που ήταν το 2011 περίπου στο 50%. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών του κόσμου, ακολουθούμενη από την Κίνα και την Ιταλία.
Αν και πολλοί αναμένουν μεγάλη παρακμή στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία, με την έρευνα διαπιστώνεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι. Αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών στοιχείων, σε γρήγορες νέες εγκαταστάσεις λίγο πριν την μείωση των feed-in και στο γεγονός, ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερες νέες μεσαίου μεγέθους αγορές.
Δεν είναι πλέον ζήτημα το, αν θα αυξηθεί το 2012 η φωτοβολταϊκή αγορά, αλλά το κατά πόσο. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο λίγες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες, αλλά εξετάζοντας πάνω από 60 χώρες, η εικόνα είναι πολύ πιο θετική.
Σύμφωνα με την έκθεση του τρέχοντος έτους σε 23 χώρες θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 100 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ το 2011, υπήρχαν μόνο 17 χώρες. Η διαφοροποίηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη βιομηχανία, αφού πλέον αυτή εξαρτάται από τις πολιτικές χρηματοδότησεις των επιμέρους χωρών.
Η έκθεση θεωρεί επίσης ότι η Γερμανία κατά το 2012, με 6 έως 8,5GW, θα παραμείνει η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή αγορά, αφού η ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Η IMS περιγράφει την Κίνα ως την «απρόβλεπτη» της αγοράς. Η κινεζική κυβέρνηση είναι υπό πίεση να εξασφαλίσει, περισσότερα φωτοβολταϊκά προϊόντα στην εσωτερική αγορά της, προκειμένου να προωθήσει την τοπική βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Eγκατεστημένη ισχύ μέχρι και 8 GW όσο και αν φαίνεται απίθανη στην Κίνα για το 2012, άλλο τόσο είναι ακόμη εφικτή.