Ένα σύστημα αξιοποίησης της κινητικής ενέργειας το KINERGY POWER, του Στέφανου Χωριανόπουλου ως συνιδρυτή της πατέντας, έχει κατοχυρωθεί διεθνώς ως ευρεσιτεχνία και έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η ιδέα στηρίζεται στην χρησιμοποίηση της ενέργειας που δημιουργείται από το φρενάρισμα μηχανών. Συγκεκριμένα, όταν το όχημα φρενάρει, συμπιέζει ένα ειδικό «χαλί» του συστήματος KINERGY POWER, το οποίο περιέχει μια σειρά από υδραυλικά πιστόνια και η πίεση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί. Χρησιμοποιείται, λοιπόν, για τη μετατροπή της πίεσης σε ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μια υδραυλική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρισμού.
Η αποδοτηκότητα της μηχανής KINERGY POWER, είναι μεγαλύτερη και από την αποδοτικότητα μιας ανεμογεννήτριας: Μια μηχανή KINERGY POWER για να παράγει 1,5 ΜW απαιτεί επένδυση 750.000 δολάρια, ενώ μια ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 ΜW χρειάζεται επένδυση 1,5 εκατ. δολ., Επίσης η λειτουργία της δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κυρίου Στέφανου Χωριανόπουλου, συνιδρυτή της KINERGY POWER , στην Μαρίνα Πρωτονοταρίου για την imerisia.gr:
“Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε αυτή τη μηχανή;
Η ιδέα για τη χρήση ενέργειας από την κίνηση των αυτοκινήτων μου ήρθε μια μέρα που έπεσα με το αυτοκίνητο σε μια λακκούβα και ένιωσα το μέγεθος της ενέργειας. Τότε σκέφτηκα ότι αν βάλουμε ένα μηχανικό πιστόνι από κάτω θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ενέργεια που παράγεται από το σταμάτημα.
Η μεταφορά της ενέργειας γίνεται με την επιβράδυνση, κατά την οποία «περισσεύει» ενέργεια, η οποία προέρχεται από το βάρος και τη φόρα που έχει το αυτοκίνητο πριν σταματήσει.
Ενα αυτοκίνητο 40 τόνων στα διόδια πρέπει να σταματήσει από 100 χλμ. στα 10 χλμ. Αυτή η απόσταση είναι το σημείο που μπαίνει το «χαλί» με τα πιστόνια για να πάρει την ενέργεια και να τη μετατρέψει σε KW. Ενα τρένο που μεταφέρει φορτία και έχει 70-80 βαγόνια και το κάθε βαγόνι έχει βάρος 60-70 τόνους για να σταματήσει αυτό το τρένο μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα ενέργειας.
Η μηχανή Kinergy Power είναι ένα σύστημα αξιοποίησης της κινητικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, όταν το όχημα περνά, συμπιέζει ένα ειδικό «χαλί», το οποίο περιέχει μια σειρά από υδραυλικά πιστόνια και η πίεση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί. Χρησιμοποιείται, λοιπόν, για τη μετατροπή της πίεσης σε ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μια υδραυλική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ιδέα αυτή έχει κατοχυρωθεί διεθνώς ως ευρεσιτεχνία και έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο αδελφός μου, ο Δημήτρης Χωριανόπουλος, έφτιαξε τις πρώτες πιλοτικές μηχανές στην Ελλάδα.
Ποια είναι η απόδοσή τους και το κόστος για την κατασκευή των μηχανών Kinergy Power;
Η απόδοση μιας μηχανής Kinergy Power είναι πολύ μεγάλη. Είναι μεγαλύτερη και από την αποδοτικότητα μιας ανεμογεννήτριας, που θεωρείται πολύ αποδοτική. Για μια ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 ΜW χρειάζεται επένδυση 1,5 εκατ. δολ., ενώ απαιτείται και έκταση και επομένως επιπλέον κόστος.
Αντίστοιχα, μια μηχανή για να παράγει 1,5 ΜW χρειάζεται 750.000 δολάρια και δεν χρειάζεται επιπλέον επένδυση. Βέβαια, για να πραγματοποιήσεις μια μεγάλη επένδυση, που θα παράγει 1 MW, το κόστος είναι 500.000 δολάρια, όμως η απόσβεση γίνεται σε 2-3 χρόνια, όταν οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται περισσότερο από δέκα χρόνια. Η κινητική ενέργεια ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά είναι πιο αποδοτική από την αιολική και την ηλιακή, καθώς η λειτουργία της δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα, η παραγωγή αυτής της ενέργειας δεν έχει κανένα κόστος ή διαδικασία για να παραχθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει κάποιο όχημα πάνω το «χαλί» με τα πιστόνια. Σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν επηρεάζουν το περιβάλλον ούτε αισθητικά, ούτε οικολογικά, καθώς είναι μεταφερόμενα.
Σήμερα πού έχετε δραστηριότητα;
Το 2009 κατοχυρώσαμε την πατέντα στην Αμερική και τώρα παίρνουμε πατέντες σε όλο τον κόσμο, και πλέον θα αξιοποιήσουμε εμπορικά αυτό το σύστημα. Οι μηχανές αυτές πραγματοποιούν επιδείξεις στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ινδία, και παρουσιάζουμε την ιδέα ώστε είτε να κλείσουμε συμφωνίες είτε να βρούμε επενδυτές για να προχωρήσουμε. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φάση προετοιμασίας για την εμπορική αξιοποίηση. Τώρα που η πρώτη εμπορική συμφωνία ξεκινάει στην Ινδία προχωράμε στο δεύτερο στάδιο, που είναι η δημιουργία επενδύσεων. Θα γίνουν κάποιες εγκαταστάσεις στην Ινδία και θέλουμε να φτιάξουμε και ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, γιατί θέλουμε να παράγονται εδώ οι μηχανές.
Τώρα θα φτιάξουμε την πρώτη μηχανή μήκους 10 μέτρων γα την Ινδία και βάση αυτής της μηχανής θα γίνουν όλες οι άλλες μηχανές. Ηδη, έχουν γίνει επενδύσεις και αρχικές συμφωνίες στον Καναδά και στην Αμερική. Ηδη, υπάρχουν οι Kinergy Power International στον Καναδά, Kinergy Power USA στην Αμερική και τώρα η Kinergy Power India.
Πώς θέλετε να δραστηριοποιηθείτε στην Ελλάδα;
Θέλουμε να φτιάξουμε την κεντρική παραγωγική μας μονάδα στην Ελλάδα, η οποία θα απασχολεί 200 άτομα και θα είναι μια επένδυση 20 εκατ. δολαρίων. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη χώρα και να αξιοποιήσουμε το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι ένας από τους λόγους για να κάνουμε εδώ την επένδυσή μας. Στους λόγους για να μην την κάνουμε εδώ είναι το φορολογικό καθεστώς, που δεν ευνοεί τα νέα ξεκινήματα και η δυσκολία στο να κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες χωρίς γνωριμίες.
Πώς προέκυψε η συμφωνία στην Ινδία;
Ξεκινήσαμε τώρα μια συνεργασία με την Ινδία για την εφαρμογή των μηχανών στα τρένα. Στην Ινδία έγινε πρώτα επίδειξη σε Πανεπιστήμιο μηχανικών, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που πραγματοποιούμε σε όλο τον κόσμο και καταφέραμε να πουλήσουμε άδεια εκεί για να φτιαχτούν οι μηχανές Κinergy Power για τα τρένα.
Η πρώτη μηχανή για τα τρένα της Ινδίας θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο. Δεν έχουμε εργοστάσιο ακόμη, αλλά θα τη φτιάξουμε κομμάτι κομμάτι σε άλλα εργοστάσια. Για την Ινδία πρέπει να φτιαχτούν 5 χλμ. μηχανών Κinergy Power, τα οποία θα μοιραστούν στους σταθμούς που έχουν επιλέξει. Η επένδυση για να υλοποιηθεί αυτό το έργο είναι πάνω από 20 εκατ. δολάρια.
Η Ινδία έχει το δεύτερο σε μέγεθος δίκτυο τρένων στον κόσμο και τα τρένα περνάνε και από μέρη που δεν έχει ρεύμα και μπορούν με την Κinergy Power να παράγουν εκεί ενέργεια.
Η Ινδία έχει ανάγκη για το σύστημα Κinergy Power, γι’ αυτό και προχώρησε η συμφωνία.
Να σημειώσουμε, όμως, ότι η Ινδία για να βοηθήσει την επένδυση προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στην Ελλάδα λείπουν τα κίνητρα που θα βοηθήσουν ένα ξεκίνημα. Είναι πολύ δύσκολα τα πρώτα πέντε χρόνια για όλες τις επιχειρήσεις και θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις τα πρώτα χρόνια, θα βοηθούσε πολύ την επιχειρηματικότητα.
Εχετε πραγματοποιήσει και άλλες συμφωνίες εκτός από την Ινδία;
Ναι, ακολούθησαν και άλλες συμφωνίες για πώληση αδειών σε Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μέση Ανατολή, συνολικά σε είκοσι χώρες. Κάθε συμφωνία για άδεια περιλαμβάνει και την υποχρέωση να αγοράσουν τις μηχανές από μας. Παρότι η κάθε άδεια τους επιτρέπει να φτιάξουν τις μηχανές στη χώρα τους, προτιμούν να τις φτιάξουν από μας και να τις προμηθεύονται αντί να κάνουν ολόκληρη επένδυση.
Τι είπε για…
Ελλαδα
Κίνητρα για ενίσχυση νέων πρωτοβουλιών
Στην Ελλάδα τι θα θέλατε να κάνετε;
Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να βάλουμε μηχανές σε διόδια και σε τρένα. Στον Πειραιά και στα τρένα οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας είναι μεγάλες.
Στην Ελλάδα, όμως, δεν προχωράμε εύκολα με συμφωνίες, γιατί δεν ανοίγουν οι πόρτες αν δεν έχεις γνωριμίες. Ενώ αυτό που προτείνουμε δίνει μόνο κέρδος και μπορεί να έχει εφαρμογή σε μετρό, ΟΣΕ και λιμάνια.
Για μας η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και μηχανικοί και έμπειροι επαγγελματίες που θα μπορούσαν να στηρίξουν εργοστάσια παραγωγής για να κατασκευάζουν μηχανές. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δοθούν στη βιομηχανία ορισμένα κίνητρα. Τώρα για να κάνεις οτιδήποτε πρέπει να δίνεις λεφτά σε όλους και αυτό είναι αντικίνητρο. Πρέπει να υπάρξουν βιομηχανικές ζώνες και φοροαπαλλαγές για να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που θα φέρουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες.”