Ο ΣΠΕΦ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση και καλεί τους ηλεκτροπαραγωγούς από Φωτοβολταϊκά μέλη του ή μη, την Δευτέρα 5/11/12 στις 10.00 π.μ. το πρωί στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λ. Κηφισίας 43 στην Αθήνα, με θέμα την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα Φωτοβολταϊκά.
Η Κυβέρνηση προτίθεται σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες να επιβάλει και να ψηφίσει την Τετάρτη 7/11/12 οριζόντια εισφορά από 25% – 35% επί του τζίρου των Φ/Β μονάδων αδιαφορώντας για το τυπικό μέγεθος των μονάδων, τις οικονομίες κλίμακας, τις οικονομικές αντοχές τους, τον δανεισμό τους αλλά και το κόστος με το οποίο αυτές έγιναν με βάσει τον χρόνο κατασκευής τους.
Η εικόνα υπερ-ανάπτυξης του κλάδου το 2012 με 900 MW προβλεπόμενη νέα πρόσθετη ισχύ, σχεδόν διπλάσια όσης αναπτύχθηκε τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια σωρευτικά μαζί (500 μόλις MW) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των υπερ-αδειοδοτήσεων που αυτή προέβη αλλά και της ένοχης αδράνειας της να λάβει εγκαίρως μέτρα ακόμη και τον περασμένο Ιανουάριο όταν πιεστικά της ετέθη. Η αδράνεια αυτή δεν δύνανται να αποτελέσει άλλοθι «πτώχευσης» των μικρομεσαίων ελλήνων ηλεκτροπαραγωγών από Φωτοβολταϊκά που συνετά και στα πλαίσια των εθνικών στόχων ακόμη και του ν. 3468/2006 ανέπτυξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μικρομεσαίες Φωτοβολταϊκές μονάδες και να λειτουργήσει υπέρ των «έξυπνων» μεγάλων ξένων επενδύσεων που «σκουπίζοντας» τις άδειες εντός του 2012 αναπτύσσουν τώρα μονάδες με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία φέτος μείωση του κόστους του εξοπλισμού. Χωρίς να επιθυμούμε να γίνουμε ξενοφοβικοί, αυτές δεν είναι οι ξένες επενδύσεις που ως χώρα έχουμε ανάγκη διότι ούτε χρήμα φέρνουν στην Ελλάδα, αφού δεν αγοράζουν εγχώριο εξοπλισμό και πολύ χειρότερα ούτε εξάγουν έστω μέρος από το παραγόμενο προϊόν (ρεύμα) ώστε να εισάγεται συνάλλαγμα στην χώρα. Αντίθετα θα εξάγουν μόνο την κερδοφορία τους στο εξωτερικό για 20 χρόνια. Κερδοφορία που θα προέρχεται από το FIT που θα πληρώνουν αποκλειστικά οι έλληνες καταναλωτές…
Η προκλητική αδιαφορία και άρνηση της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να έρθει σε ειλικρινή διάλογο με τους παραγωγούς αφουγκραζόμενη τις σημαντικές αυτές διαφοροποιήσεις, αλλά και η σπουδή της να προβεί στην καρατόμηση και ουσιαστική δήμευση της περιουσίας τους, αφού επίσης προκλητικά αρνείται να λάβει οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο στο μέτωπο του δανεισμού τους, αποτελούν μέγιστη κοινωνική πρόκληση. Αλήθεια πως σε μία επένδυση «κουρεύονται» μόνο τα έσοδα του παραγωγού και αφήνεται στο απυρόβλητο και μάλιστα με αυξημένα διψήφια επιτόκια το τραπεζικό σύστημα; Πόσες φορές θα χαριστεί το Κράτος στις τράπεζες στην πολυετή αυτή κρίση; Πόσες φορές θα πληρώσει η εγχώρια πραγματική οικονομία την κερδοσκοπία των δανειστών; Γιατί δεν «κουρεύονται» εξίσου τα δάνεια και οι αποδόσεις τους; Η πολιτική αυτή του ΥΠΕΚΑ οδηγεί στον αφελληνισμό της ηλεκτροπαραγωγής από Φωτοβολταϊκά και στο ξεπούλημα των υφιστάμενων μονάδων.
Τέλος το ΥΠΕΚΑ ρίχνοντας μονομερώς και αποκλειστικά στις πλάτες των Φωτοβολταϊκών τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ αφήνει καλά προστατευμένες όλες εκείνες τις δομικές στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά και την Οριακή Τιμή Συστήματος που μέσω του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους δρουν υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής από εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο και συστηματικά εις βάρος των εγχώριων πηγών ΑΠΕ και Λιγνίτη. Με την πολιτική του αυτή αφενός δεν πρόκειται να θεραπεύσει απολύτως τίποτα στα οικονομικά του Λειτουργού και αφετέρου οδηγεί την χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό.