Η μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης είναι, όχι μόνο τεχνικά εφικτή, αλλά και ευκταία, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ).
Η σημερινή τεχνολογία, με ελάχιστες τεχνικές και θεσμικές προσαρμογές, επιτρέπει τη διασύνδεση σημαντικής ισχύος φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε, ως το 2030, τα φωτοβολταϊκά να καλύπτουν έως και 25% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, με εύλογο κόστος για τους καταναλωτές. Η εκτενής έκθεση διαλύει μια σειρά από μύθους γύρω από τα φωτοβολταϊκά, όπως, για παράδειγμα, το ότι λειτουργούν μόνο επικουρικά προς τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες είναι αυτές που παρέχουν ασφάλεια στο ηλεκτρικό σύστημα. Με τεκμηριωμένες αναφορές και παραδείγματα, η έκθεση αποδεικνύει πως τα φωτοβολταϊκά μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια καθαρή ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα και, σε συνδυασμό με άλλες ΑΠΕ, να παρέχουν τη διασφάλιση ισχύος που απαιτούν οι διαχειριστές των δικτύων.
Η έκθεση εξετάζει ακόμη πώς η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο στα ηλεκτρικά δίκτυα στο άμεσο μέλλον. Τονίζει επίσης πως η πραγματική χωρητικότητα των δικτύων, σε ότι αφορά στα φωτοβολταϊκά, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που συνήθως θεωρούν πολλοί διαχειριστές που ακολουθούν μια συντηρητική προσέγγιση.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση εκτιμά ότι στην Ελλάδα, με τα προτεινόμενα μέτρα, είναι εφικτή η εγκατάσταση 8.000 MW φωτοβολταϊκών ως το 2020 και 16.000-20.000 MW ως το 2030.
Εκτενή περίληψη της Έκθεσης “Connecting the Sun: Solar photovoltaics on the road to large-scale grid integration”, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών www.helapco.gr