Η παραγωγή ηλεκτικής ενέργειας από αέριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών, μέχρι να αναπτυχθούν οι κατάλληλες τεχνολογίες για την μαζική αποθήκευση του ηλεκτρικύ ρεύματος. Ωστόσο παρατηρείται στην ελληνική αγορά μεγάλη αδιαφάνεια, σχετικά με τις επιδοτήσεις για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 30% στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας) όπως αναφέρει ο σύλλογος φωτοβολταϊκών ΣΠΕΦ. Για τρείς σημαντικούς λόγους, η υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωσικό αέριο είναι ασύμφορη για την χώρα μας:
- Προσανατολίζει τη χώρα σε εισαγωγική πολιτική μακριά από την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία από το εξωτερικό, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση (παραγωγή ενέργειας από ακριβή εισαγώμενη ορυκτή πρώτη ύλη)
- επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, αντί τις ΑΠΕ και μάλιστα κατά 60% σύμφωνα με μελέτη
- Δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα για πραγματικές ΑΠΕ, που είναι εγχώριος ενεργειακός πόρος και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, αφού αντιμετωπίζουν την στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αν συνεχιστεί θα φέρει σύντομα την χρεωκοπία πολλών παραγωγών ΑΠΕ.
Τα πάνω από 450 εκατ. ευρώ ετησίως επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων καθώς και τα τουλάχιστον 65 εκατ. ετησίως με τα οποία θα επιβαρυνθεί ο ΛΑΓΗΕ εξαιτίας της αποζημίωσης των υφιστάμενων μονάδων ΣΗΘΥΑ (μιας τεχνολογίας που κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων) ισχύος άνω των 35MW με Feed-in-Tariff, πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα για την αρχή κάθε συζήτησης που αποσκοπεί στον πραγματικό εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ηπλήρης διαφάνεια στα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι οποίοι σήμερα μέσω των στρεβλώσεων, επιδοτούν την εισαγόμενη ενέργεια από φυσικό αέριο αντί της εθνικής παραγωγής των ΑΠΕ, πρέπει να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του ΥΠΕΚΑ.