Όλο και περισσότερες χώρες στρέφουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομάζα, ηλιακή και αιολική ενέργεια. Από το 1990 δημιουργήθηκαν σταθμοί παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 430. 000 μεγαβάτ ισχύ. Η ισχύ αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 400 πυρηνικούς σταθμούς.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής αξιολόγησης των παγκόσμιων δεδομένων των εγκαταστάσεων για την τέταρτη έκδοση της μελέτης «Ενεργειακή Επανάσταση» του Γερμανικού Κέντρου για την αεροδιαστημική βιομηχανία, εξ ονόματος της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace.
Ωστόσο, ο άνθρακας με 475.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από το 1990 συνέχιζει να είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας. Το 2011, είναι η πρώτη φορά, που κατασκευάστηκαν περοσσότεροι σταθμοί με αναεώσιμες πηγές ενέργειας από αυτούς του άνθρακα. Μια σημαντική μείωση στη χρήση του άνθρακα και του πετρελαίου στον τομέα της ενέργειας είναι απαραίτητη για τη σωτηρία του κλίματος της Γης, σύμφωνα με την Greenpeace. 118 χώρες έχουν υψηλούς στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο 2011 για πρώτη φορά οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις στα αιολικά και ηλιακά πάρκα, στα υδροηλεκτρικά και την βιομάζα έφτασαν το 39% , ενώ η καύση άνθρακα το 34%. Από το 1990 έως το 2012, παρατηρείται μια θεμελιώδης αλλαγή, ενώ το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας σε εγκατεστημένη δυναμικότητα έπεσε κατά 3%. “Η ατομική ενέγεια δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο στα νέα κατασκευαστικά έργα”, δήλωσε ο ειδικός της μελέτης Sven Teske, της Greenpeace.
“Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκινούν με την υποστήριξη των κυβερνήσεων να γίνονται οικονομικά συμφέρουσες”, συνεχίζει ο Teske. Η Κίνα, για παράδειγμα, δημιούργησε έναν σχεδόν πανομοιότυπο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αυτόν της Γερμανίας, και ακολουθεί με παρόμοιο νόμο η Ιαπωνία ,αφού οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν γίνει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα πολύ σημαντικές.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να προκύψει από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μέχρι το 2050 περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με το νερό, βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το δυναμικό υπολογίζεται στο 94%. Παρ΄όλα αυτά, για την επικράτηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης ρεύματος και της μεταφοράς. Αυτό τον καιρό επενδύονται σημαντικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, στην έρευνα για δυνατότητες αποθήκευσης του ρεύματος, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για λύσεις .
Η Γερμανία και η Νορβηγία σχεδιάζουν επίσης υποβρύχιο καλώδιο, για μεταφορά της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία στη Νορβηγία αλλά και αντίστροφα.