Την έντονη αντίδραση των φορέων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει προκαλέσει το πακέτο των Κατευθυντήριων Γραμμών της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον, επί των οποίων καλείται να τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «διαλόγου» της Επιτροπής με τα κράτη - μέλη.
Πριν καν κατακαθίσει η σκόνη από το λεγόμενο New Deal, το οποίο έχει ήδη επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά των ΑΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται επί της ουσίας να ανατρέψει το νέο πλαίσιο που μόλις προέκυψε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και το οποίο υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε σταθερές κι ανταγωνιστικές συνθήκες για την ενεργειακή αγορά και τις ΑΠΕ για τα επόμενα 10 χρόνια.
Όπως επισημαίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Κατευθυντήριες Γραμμές που προωθεί η Κομισιόν αφενός κινούνται εκτός του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου βάζουν βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ, όπου η Ε.Ε. βρισκόταν για χρόνια στην πρωτοπορία με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή, όπου έχει φουντώσει η συζήτηση για την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ειδικά για την Ελλάδα, όπου με την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών όλοι οι άλλοι στόχοι που πρέπει να καλύψει η χώρα ως προς την διείσδυση των τεχνολογιών ΑΠΕ βρίσκονται πολύ πίσω, οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν ισοδυναμούν με καταστροφή, καθώς μεταξύ άλλων η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της δίνει ο πλούτος της σε ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς των ΑΠΕ έχουν παρέμβει με επιστολές τους προς την ελληνική κυβέρνηση και την καλούν να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής των μέτρων που προβλέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές και αφορούν τις ΑΠΕ και να μην ανατρέψει ξανά προς το χειρότερο, τις πρόσφατες ρυθμίσεις του New Deal, που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον για δυο χρόνια μέχρι να ισορροπήσει η αγορά μετά τις αλλαγές που επέφερε το New Deal.
Πηγή:capital.gr