Υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προβλέπει τη σύσταση επιτροπών ανά δήμο σε όλη την Επικράτεια με τη συμμετοχή εκπροσώπου του τοπικού υποκαταστήματος της ΔΕΗ στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς καταναλωτές που είτε είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΟΤ είτε για διάφορους λόγους δεν έχουν ενταχθεί και λόγω ανεξόφλητων οφειλών τους έχει αποκοπεί το ρεύμα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη θεσμική κατοχύρωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν τον περσινό χειμώνα για την ηλεκτροδότηση ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, καθώς και σε διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) προχωράει το ΥΠΕΚΑ.
Υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προβλέπει τη σύσταση επιτροπών ανά δήμο σε όλη την Επικράτεια με τη συμμετοχή εκπροσώπου του τοπικού υποκαταστήματος της ΔΕΗ, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς καταναλωτές που είτε είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΟΤ είτε για διάφορους λόγους δεν έχουν ενταχθεί και λόγω ανεξόφλητων οφειλών τους έχει αποκοπεί το ρεύμα. Στην επιτροπή θα υποβάλλεται αίτημα επανασύνδεσης, θα γίνεται έλεγχος της κατάστασης του ενδιαφερομένου και εάν το αίτημα εγκριθεί, τότε η ΔΕΗ υποχρεώνεται να επανασυνδέσει το ρεύμα για ένα τετράμηνο. Σε αυτό το διάστημα ο καταναλωτής θα πρέπει να υποβάλει αίτημα επανένταξης στο ΚΟΤ ή ένταξης στην περίπτωση που δεν είχε ενταχθεί.
Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, η υπουργική απόφαση περιορίζει το κριτήριο ένταξης στο ΚΟΤ από τους έξι μήνες συνεχούς ανεργίας στους τρεις, προκειμένου να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός. Επιπλέον, ευνοϊκότερο γίνεται και το απαιτούμενο εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στο ΚΟΤ για τους άνεργους. Θα γίνεται έλεγχος εισοδήματος όχι με βάση τη φορολογική δήλωση της προηγούμενης χρονιάς που γίνεται σήμερα, αλλά με βάση δήλωση του ενδιαφερόμενου για τα εισοδήματά του στη φάση υποβολής του αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ. Ο έλεγχος από τη ΔΕΗ θα γίνεται εκ των υστέρων και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δόθηκαν ψευδή στοιχεία, θα καλυφθεί το ποσό αναδρομικά. Με τις προωθούμενες αλλαγές, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να διασφαλίσει εκ των προτέρων την ηλεκτροδότηση σε ευπαθείς καταναλωτές μέσα από ένα θεσμοθετημένο και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας πλαίσιο που θα είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων είναι μια άλλη παράμετρος που επίσης απασχολεί το ΥΠΕΚΑ, αφού επιμερίζεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο των υπολοίπων καταναλωτών. Η διεύρυνση του ΚΟΤ σε μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών που έγινε πέρυσι σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, εκτόξευσαν το αντίστοιχο κόστος από περίπου 10 εκατ. ευρώ το 2012 σε 80 εκατ. ευρώ το 2013.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναμένει τα στοιχεία από τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ για το κόστος των ΥΚΩ το 2013 –στο μεγαλύτερο μέρος του αντιπροσωπεύει το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών– για να τα προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση το εγγυημένο έσοδο που μεβάση τη νομοθεσία θα πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Το κόστος αυτό θα επιμεριστεί στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών βάσει απόφασης που έχει εκδώσει η ΡΑΕ από τις αρχές του έτους. Η νομοθετική ρύθμιση με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να ισχύσουν οι νέες χρεώσεις από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία όμως δεν διαψεύδονται από αρμόδιες πηγές, το συνολικό κόστος των ΥΚΩ για το 2013 έχει εκτοξευθεί στα 900 εκατ. ευρώ έναντι 680 εκατ. ευρώ περίπου το 2012. Αν και το μέγεθος αυτό προμηνύει μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και εάν το κόστος των ΥΚΩ είναι πράγματι υψηλό, δεν είναι υποχρεωτικό να ανακτηθεί στο σύνολό του μέσα στη χρονιά.
Πηγή:kathimerini.gr