Με τις επιστολές της ΔΕΗ προς τους πελάτες υψηλής τάσης να έχουν σταλεί προς όλες τις μεγάλες βιομηχανίες, απομένει πλέον να φανεί το επίπεδο της ανταπόκρισης στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας μετά από εισήγηση του βασικού μετόχου για μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια.
Πληροφορίες θέλουν αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμες να υπογράψουν πολλές βιομηχανίες από το χώρο του αλουμινίου, του χαλκού, του τσιμέντου και της χαρτοποιίας, οι οποίες εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες νομικού χαρακτήρα προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις.
Σε αντίθεση με τις βιομηχανίες αυτές, η χαλυβουργία, η οποία και ανέμενε επί μακρό χρονικό διάστημα την εφαρμογή του συνολικού πακέτου για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους (που περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα για τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση ισχύος) συνεχίζει και τηρεί επιφυλακτική στάση.
Επίσης ανυπέρβλητο εμπόδιο στην περίπτωση της Λάρκο, ώστε να υπογράψει η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία, αποτελεί ο διακανονισμός των τεράστιων χρεών που έχουν συσσωρευτεί.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της βιομηχανίας στο Capital.gr υπό τις παρούσες συνθήκες η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί μονόδρομο για μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, ακόμη και εάν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της επιστροφής των κερδών της ΔΕΠΑ (που υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ) και τα οποία έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι το μέτρο βρίσκεται υπό εξέταση από τις Βρυξέλλες, ωστόσο πηγές της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι το μέτρο έχει επί της ουσίας ακυρωθεί.
Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, χθες διαμηνύθηκε αρμοδίως από τον υπουργό ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ότι υπάρχει η τελική έγκριση της Ε.Ε. για το θέμα της διακοψιμότητας, το οποίο και σύντομα θα εφαρμοστεί.
Κάποιες πηγές επιμένουν ότι η αναφορά του κ. Χατζηδάκη πάντως αφορά στην αρχική έγκριση και όχι για το τελικό οκ επί της μεθοδολογίας. Επίσης αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα βέτο του ΥΠΟΙΚ στο θέμα της επιστροφής των 50 εκατ. της ΔΕΠΑ και ότι και αυτό το ζήτημα όπως και η αντιστάθμιση έχουν σταλεί για έγκριση στις αρχές της Κομισιόν.
Πηγή:capital.gr