Στα έσχατα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας έφθασαν τον Ιανουάριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι πιο αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μεσαίας τάξης. Η εισπραξιμότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας τον Ιανουάριο «κόλλησε» στο επίπεδο του Δεκεμβρίου, ενώ τους προηγούμενους μήνες παρουσίαζε οριακή βελτίωση.
Με δεδομένη αυτήν τη φοροδοτική συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινήτων προκύπτει ότι ο Ιανουάριος μπορεί να αποδειχθεί ένας μήνας καμπής για την εισπραξιμότητα των φόρων στα ακίνητα αποτελώντας την απαρχή μιας κατηφόρας στα σχετικά έσοδα. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες, όντας εξαντλημένοι φοροδοτικά με τους απανωτούς, τυφλούς φόρους ακινήτων, άφησαν τον Ιανουάριο σημαντικά ποσά απλήρωτα και από το αναδρομικό χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012 που τους επιβλήθηκε μετά από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο η εισπραξιμότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 78%, δηλαδή το 22% του ποσού που είχε βεβαιωθεί και έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος του περασμένου μήνα έμεινε απλήρωτο. Οι φορολογούμενοι κλήθηκαν τον Ιανουάριο να πληρώσουν την έκτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τέταρτη δόση του ΦΑΠ 2013.
‘Όπως υποστηρίζει ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ τον Ιανουάριο ήταν περίπου όσο και τον Δεκέμβριο (χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν οριακά υψηλότερο ή χαμηλότερο). Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάζει μήνα με το μήνα μικρές τάσεις βελτίωσης, τάση η οποία όμως ανακόπηκε τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν φθάσει στα όριά τους αναφορικά με την πληρωμή των απανωτών φόρων ακινήτων.
Το ότι έφθασαν στα όριά τους φαίνεται και από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο, εκτός από το 22% του ΦΑΠ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες άφησαν απλήρωτο και το αναδρομικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν τον Ιανουάριο και περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) που αφορούσε στο έτος 2012. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τελικά πάρα πολλοί ιδιοκτήτες δεν το πλήρωσαν. Στα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων παρουσιάζεται πολύ μεγάλη υστέρηση από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ).
Συγκεκριμένα, αν και τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει την είσπραξη από άμεσους φόρους ΠΟΕ το ποσό των 532 εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά εισπράχθηκαν 374 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια υστέρηση 158 εκατομμυρίων ευρώ η οποία σημειωτέον είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη που εμφανίζεται μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εσόδων του προϋπολογισμού (πρώτη με 192 εκατ. υστέρηση είναι η είσπραξη φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων).
Το ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με την πληρωμή των φόρων ακινήτων προκύπτει και από τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Με δεδομένο ότι κάθε μήνα περίπου το 22% έως 25% των φόρων ακινήτων που πρέπει να πληρωθούν μένει απλήρωτο, αυξάνεται μήνα με το μήνα και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιοκτητών προς το δημόσιο.
Από τα 499 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους ακινήτων στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012, στο τέλος Νοεμβρίου 2013 (που υπάρχουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία) το συνολικό χρέος των ιδιοκτητών ακινήτων είχε ανέλθει στα 974 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαν αυξηθεί σε έντεκα μήνες κατά 475 εκατ. ευρώ. Επίσης, με δεδομένο ότι το 22% έως 25% του ΦΑΠ μένει κάθε μήνα απλήρωτο, το ποσό των χρεών των ιδιοκτητών προς το δημόσιο έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.