Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο-πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, η European Photovoltaic Industry Association EPIA ( Βρυξέλλες , Βέλγιο), δήλωσε ότι η Ευρωπαϊική Επιτροπή καταχράζεται με το σχέδιο την νομική εξουσία της και εμποδίζει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 .
Οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν , μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των feed-in tariffs για τις μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας με ονομαστική ισχύ μικρότερη από 1 MW, αλλά και απαιτούν τεχνολογικά ουδέτερες προσφορές για τις καθιερωμένες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις 14/02/2014 .
«Οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την ενεργειακή πολιτική “, τονίζει ο Alexandre Roesch, εκπρόσωπος της EPIA . «Οι οδηγίες της ΕΕ θα πρέπει να καθορίζουν μόνο το πλαίσιο . Ωστόσο οι προτάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ την κοινοτική νομοθεσία.”
Η Βρετανική ένωση βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας κινητοποιεί τα μέλη της
Η ένωση του κλάδου της Βρετανίας (STA, Milton Keynes) κάλεσε τα μέλη της να παρέμβουν : « Οι προτάσεις αυτές θα βλάψουν τον κλάδο πολύ σοβαρά, και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα”. Η ένωση προειδοποιεί ότι χώρες, όπως η Βρετανία, όπου η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο και πετυχαίνουν χωρίς πρόβλημα τους στόχους του 2020″.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται, με ευθύνη στον Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger, να υπερβαίνει τα όριά της και να επιβάλει στα μέλη την ενεργειακή της πολιτική.